Allmänt
En plötsligt uppkommen skadehändelse ställer stora krav på involverade aktörer för att snabbt skapa ett effektivt arbete. Ledning, beslutsfattning och samverkan med andra myndigheter är där av stor vikt för att utnyttja prehospitala sjukvårdsresurser på ett optimalt sätt.
Katastrofmedicinskt centrum i Linköping (KMC) erhöll 2003 uppdraget av Socialstyrelsens att ta fram en konceptutbildning för särskild sjukvårdsledning i skadeområde som skulle spridas. Denna utbildning fick namnet PS- Prehospital Sjukvårdsledning®. Konceptet utgår ifrån de lagar och föreskrifter som reglerar hälso- sjukvårdens arbete i stort och specifikt för katastrofmedicinsk beredskap (SOSFS 2013:22). Här innefattades även en nationellt gemensam struktur för särskild sjukvårdsledning vid särskild händelse.
Utbildningen bygger på att all ambulanspersonal kan komma att hamna först på en skadeplats och ska kunna etablera prehospital sjukvårdsledning. PS® är idag ett nationellt koncept med över 10000 utbildade i Sverige. Konceptet bygger på kvalitetsindikatorer för ledning, beslutsfattning och samverkan där styrkan är enkelhet, mätbarhet och spridning av och återkoppling från instruktörer genom ” train the trainer effekten”.
Innehåll
Kursen består av teoretisk undervisning gällande bl.a. ledning, samverkan, särskild sjukvårsledning och inriktningsbeslut kopplat till triage. Dagarna innehåller ett flertal table-top-övningar med olika typer av scenarios för att simulera och träna i de olika ledningsrollerna sjukvårdsledare och medicinskt ansvarig. Feedback och utvärdering mot mätbara kvalitetsindikatorer ges av utbildade instruktörer. Deltagaren erhåller ett certifikat efter godkänd praktisk och individuell teoretisk examination.
Målgrupp
All personal inom ambulanssjukvården och annan sjukvårdspersonal som av regionen är utpekad att kunna verka i ledningsfunktion i skadeområdet.
Mål
Deltagarna ska efter kursen kunna:
- Principer för ledning av sjukvård vid allvarlig händelse.
- Organisation och triage i skadeområde.
- Principerna vid prehospital sjukvårdsledning.
- Aktuella termer och begreppsdefinitioner.
- Lagrum för och samverkan vid prehospitala sjukvårdsinsatser.
Omfattning
Två heldagar.
Deltagaren förväntas utöver detta läsa in sig på utskickat material inför kurstillfället.
Kostnad
6000 kr exkl. moms.
För personal anställda inom ambulanssjukvården i Region Östergötland utgår ingen avgift.
Kontaktperson
Henrik Lidberg, kursansvarig 010-103 0873
henrik.lidberg@regionostergotland.se
Om du inte kan anmäla dig för att kursen är fulltecknat eller anmälningstiden har passerat vänligen kontakta kursledaren eller mejla utbildningsadministratör, kmc@regionostergotland.se