Allmänt
Socialstyrelsen har utvecklat en särskild ledningsmodell som beskriver hälso- och sjukvårdens uppgifter vid akuta sjukvårdsinsatser. Denna modell utgör grunden för de föreskrifter och allmänna råd för katastrofmedicinsk beredskap (SOSFS 2013:22) som beskriver att alla regioner ska ha en funktion som ska ansvara för ledningsuppgifter vid händelser som är så omfattande eller krävande att resurserna måste organiseras, ledas och användas på särskilt sätt. Denna funktion ska benämnas särskild sjukvårdsledning och ska kunna verka på regional nivå, i ambulanssjukvården och på vårdenheter.
Vid en omfattande särskild händelse etableras ett ledningsstöd, en stab.
Stabschefen leder arbetet i staben utifrån ett strukturerat arbetssätt Stabschefen bör ha goda kunskaper i arbetssättet och också ha goda kunskaper om beredskapsorganisationen.
Vi utbildar stabschefer med fokus på stabsmetodik, ledning och beslutsfattning.
Innehåll
Denna utbildning är en tillämpning av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap SOSFS 2013:22 Utbildningen väver in sättet att tänka och sättet att göra utifrån Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid olika typer av händelser.
Kursen innehåller:
- Stab- och ledningsmetodik
- Stabsfunktioner, uppgifter och uthållighet
- Ledning och beslutsfattning
Utbildningen innehåller föreläsningar, gruppmoment och simuleringsövningar.
Förkunskaper
Kursdeltagare bör ha god kännedom om Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2013:22 samt känna till innebörden av Särskild sjukvårdsledning.
Målgrupp
Personal från hälso- och sjukvården, med uppdrag att vara stabschef i vardagen och/ eller i en särskild sjukvårdsledning.
Mål
- Deltagaren ska kunna ta fram ta fram, sammanställa och dela lägesbild utifrån olika scenarion.
- Deltagaren ska kunna argumentera för vikten av analys och tillämpa minst ett bedömningsverktyg.
- Deltagaren ska kunna säkerställa beslutsfattande kopplat till befintlig lägesbild. Och analys.
- Deltagaren ska kunna följa upp fattade beslut med dess implementering och effekter.
Omfattning
Två heldagar.
Kostnad
7500 kr exkl. moms. Avgiften inkluderar kursavgift samt all förtäring under kursen. Logi ingår ej.
För personal anställda inom Region Östergötland finansieras vissa platser av Kris och katastrofmedicinsk beredskap Region Östergötland. Då utgår ingen avgift
Kontaktperson
Valborg Jansson, 010-103 8655, valborg.jansson@regionostergotland.se
Om du inte kan anmäla dig för att kursen är fulltecknat eller anmälningstiden har passerat vänligen kontakta kursledaren ovan eller mejla utbildningsadministratör, kmc@regionostergotland.se