Advanced Life Support (ALS) är en kurs i akut omhändertagande av den potentiellt svårt sjuka patienten och patienten med hjärtstopp enligt Europeiska rådet för återupplivning (ERC:s) riktlinjer och rekommendationer.
APLS har fokus på kunskap och färdigheter i att känna igen och effektivt behandla och stabilisera akut kritiskt sjuka barn. Kursen fokuserar på akut medicinsk sjukdom hos barn i samtliga åldersgrupper och handläggning enligt ABCDE men behandlar även trauma.
Syftet med kursen är att kvalitetssäkra och förbättra omhändertagandet av den akutmedicinska patienten samt att förstärka teamarbetet runt patienten.
AMTT - Advanced Medical Team Training
AMTT är en avancerad prehospital utbildning som primärt riktar sig till individer som jobbar och verkar i prehospitala förstärkningsteam som ambulanshelikopter och läkarbil. Syftet är att öka deltagarens kunskap och färdigheter att korrekt behandla komplexa traumapatienter i en prehospital miljö. Utbildningen är en praktisk teamträning i simulerad miljö med erfarna instruktörer. Kursen är framtagen i ett nordiskt samarbete mellan Sverige och Finland.
E-utbildningen riktar sig till dig som vill kunna analysera glukos på AccuChek och arbetar på vårdavdelning/mottagning.
Då AccuChek är förlagd med avgift krävs en attest på kursavgiften från din chef innan du får tillgång till kursen. Du anmäler dig till detta program för att få tillgång til e-utbildningen.
E-utbildningen riktar sig till dig som vill kunna analysera Hemoglobon (Hb) på HemoCue och arbetar på vårdavdelning/mottagning.
Då e-utbildningen är förlagd med avgift krävs en attest på kursavgiften från din chef innan du får tillgång till kursen. Du anmäler dig till detta program för att få tillgång til e-utbildningen.
Det här materialet är tänkt att användas som en start på diskussion och kan visas på APT eller liknande för att belysa tema våld i nära relationer. I filmerna tar du del av olika patientmöten.
Välkommen på en kunskapshöjande eftermiddag med fokus på vilket stöd våldsutsatta kan få från kommunen och ideella aktörer. Medarbetare inom hälso- och sjukvården har en unik chans att fånga upp patienter som utsätts för våld eller riskerar att utsättas för våld i en nära relation.
I 7 kap. 10 § HSLF-FS 2022:39 finns bestämmelser om hur hälso- och sjukvårdspersonalen ska agera om en vuxen visar symtom eller tecken som väcker misstanke om utsatthet för våld i nära relation. Hälso- och sjukvårdpersonal är ålagd att informera om möjligheten till vård inom hälso- och sjukvården, stöd och hjälp från socialtjänsten samt kontakt med frivilligorganisationer.
Eftermiddagen arrangeras i samverkan Frideborg våld i nära relationer, Norrköpings kommun, Kvinnojouren i Norrköping, Tantjouren och Tjejjouren Öst med syfte att höja kunskapen om vilket stöd som finns och hur den som lever med våld kan kontakta verksamheterna.
Du kommer få information om barn som anhöriga, möta patienter med egna erfarenheter som föräldrar och barn, ta del av goda exempel på hur vi kan uppmärksamma barn genom bland annat BRA- samtal samt få mer kunskap om Socialtjänstens roll och hur vi kan samverka kring dessa patienter och deras barn.
Målgrupp för dagen är medarbetare inom specialistpsykiatrin.
Kursen riktar sig till sjukvårdspersonal.
Kursen riktar sig till dig som har gått Avancerad HLR vuxna sjukvårdspersonal grundkurs tidigare och behöver repetera Avancerad HLR vuxna sjukvårdspersonal.
Utbildningen ger dig en inblick i och förståelse för hur du som nyanställd medarbetare kan finna svaret på dina frågor. I utbildningen diskuteras hur avgifter, regler och bestämmelser hanteras inom Region Östergötland.
Grundläggande utbildning om avvikelsehantering i Region Östergötland.
Alla barn har rätt till en uppväxt fri från våld.
Barnskyddsteamet anordnar en grundutbildning om barn som far illa med fokus på anmälningsskyldighet, vilka tecken och symtom barn som far illa kan uppvisa, vilka konsekvenser våldet kan ge samt vilka rättigheter till skydd barnet har.
Kort introduktion till arbete med barnrätt i region Östergötland utifrån Barnkonventionen.
Utbildningen är i första hand riktad till blivande distriktsläkare och barnläkare i huvudsak på öppenvårdsmottagningar men blivande specialister inom ÖNH, hud och lungmedicin kan också ha nytta av utbildningen.
Basal öppenvårdsgynekologi och undersökningsteknik
Bedöma ett sjukt barn jämfört med ett friskt barn, påbörja åtgärder och bedöma rätt vårdnivå.
Kursen riktar sig till personal som har rollen behörighetsadministratör och dataadministratör i Stöd och behandlingsplattformen på en vårdenhet.
Återkommande utbildningar för sjuksköterskor på BVC.
Hälso- och sjukvårdspersonal fyller en viktig funktion i säkerhetsarbetet med läkemedel eftersom de ska rapportera misstänkta biverkningar. Läkemedelsverket har tagit fram ett utbildningsmaterial som ska öka kunskapen om hur man rapporterar biverkningar.
Syftet med utbildningen är att ge samtliga personalkategorier inom Region Östergötland kompetens att minimera risker för brand och att kunna agera på ett riktigt sätt vid brandlarm och brand.
Syftet med utbildningen är att ge medarbetare som arbetar på laboratorium kompetens att minimera risker för brand och agera korrekt vid brandlarm och brand.
Utbildningen riktar sig till personal på landets vårdcentraler och rehabiliteringsmottagningar. I utbildningen får du du lära dig mer om hur man förebygger och reducerar följderna av cancersjukdomar och behandling. Utbildningen är nationell och framtagen av Regionala cancercentrum i samverkan.
Utbildningen riktar sig mot personal som kan komma att ta hand om patienter som blivit exponerade för olika kemiska ämnen. Under kursen går vi bland annat igenom olika kemikalier, fysikaliska egenskaper, saneringsmetoder, toxidrom och ansvarsområden, med inriktning på omhändertagande i första hand utifrån symtom.
E-utbildning i det nya förflyttningsförfarandet i Enhetsöversikten i Cosmic för dig som arbetar på en akutmottagning.
E-utbildning i Enhetsöversikten i Cosmic som riktar sig till dig som kommer att arbeta i Enhetsöversikten inom slutenvård
Utbildning gällande kontrollhantering i programmet LifeCare Kemi. Utbildningen riktar sig till nyanställda inom Laboratoriemedicin sjukhus, Patientnära laboratoriemedicin samt Klinisk Farmakologi.
I den här interaktiva utbildningen får du lära dig grunderna om vad säkerhetsskydd innebär och vad du behöver veta för att utföra ditt arbete på ett sätt som följer lagen.
I den här interaktiva utbildningen får du som leverantör till Region Östergötland lära dig grunderna om vad säkerhetsskydd innebär och vad du behöver veta för att utföra ditt arbete på ett sätt som följer lagen
Heldagskonferens i samarbete med FoU kompetenscenter föräldraskap och kognitiva svårigheter och Barnskyddsteam Region Östergötland.
Utbildning med syfte att ge grundläggande kunskaper om diagnosticering vid ätstörningproblematik.
Vi lever idag i ett informationssamhälle där information bearbetas, lagras och kommuniceras i större omfattning än tidigare. Både på vår arbetsplats och i vårt privatliv hanterar vi dagligen stora mängder information. Därför är det viktigt för Regionfastigheter att deras anställda har bra kunskap om säker informationshantering.Syftet med Disa är att på ett enkelt sätt ge alla medarbetare en grundförståelse för informationssäkerhet.
Allmänmedicinskt utbildningscentrum erbjuder ett flertal korta, digitala föreläsningar med aktuella och önskade ämnen. Anmälan sker till varje föreläsning separat.
Praktisk och teoretisk kurs i avancerad traumatologi för specialistkompetenta kirurger på bakjoursnivå.
E-utbildning i EFH (Elektronisk FakturaHantering, leverantörsfaktura), Unit4 Business World för dig som har rollen h-attestant och är byggprojektledare
Syftet är att öka regionens/sjukhusets förmåga att kunna bedöma, värdera och öka sin förmåga vid plötsligt ökad diskrepans mellan behov och resurser. Kursen innehåller teoretiska föreläsningar varvat med praktiska demonstrationer, deltagarna förbereder och genomför också simuleringsövningar med tydlig utvärdering och feedback från erfarna instruktörer.
Denna kurs ger dig med ordinationsbehörighet grundläggande kunskap kring ePed.
Denna kurs ger dig, utan ordinationsbehörighet, grundläggande kunskap kring ePed.
Sjukvården står inför många utmaningar av etisk karaktär till följd av effekter av bland annat ökade medicinska möjligheter och kostnader, bristande resurser, och en förändrad läkarroll med ökat inflytande av alltmer upplysta patienter som önskar både med- och självbestämmande.
Syftet är att öka förmågan till övning och träning inom området krisstöd vid en särskild händelse. Kursen består av teori som berör simuleringsteknik och återkoppling och deltagaren tränar praktiskt genomförande för att koppla ihop övning med principer för ledning och samordning; psykologisk första hjälpen; krisstödssamordnarens och krisstödspersonenes uppgifter.
EPALS är en internationell kurs inom akut omhändertagande av akut sjuka barn såväl medicinskt som på grund av trauma enligt europeiska rådet för återupplivning, ERC.
Clinicum i Östergötland bjuder in till den internationella 2,5-dagars europeiska traumakursen där fokus, utöver omhändertagande av den allvarligt skadade traumapatienten i alla åldrar, ligger på teamarbete och non-technical skills.
Motiverande samtal (motivational interviewing, MI) är en samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser när det gäller livsstilsrelaterade faktorer.
Fortbildningsdag för kuratorer/samtalsbehandlare inom primärvården i Region Östergötland inklusive privata vårdgivare.
Fortbildningsdagen riktar sig till psykologer verksamma i primärvården/BHV i Region Östergötland, inklusive privata vårdgivare med vårdval. Till denna dag är även kuratorer och samtalsbehandlare inbjudna.
Utbildning för ny- och sällan-användare
En interaktiv utbildning om fysisk aktivitet på recept (FaR)
Försäkringsmedicin är en av grunderna för att säkerställa god kvalitet i arbetet med sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Utbildningen ger fördjupande kunskaper i försäkringsmedicin och är uppdelad på fyra halvdagar.
Försäkringsmedicin är en av grunderna för att säkerställa god kvalitet i arbetet med sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Utbildningen ger fördjupande kunskaper i försäkringsmedicin och är uppdelad på två halvdagar.
Försäkringsmedicin är en av grunderna för att säkerställa god kvalitet i arbetet med sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Utbildningen ger kunskaper i försäkringsmedicin och belyser sjukförsäkringen ur olika perspektiv för att skapa förståelse för dess konstruktion.
Syftet med programmet är att ge ökad förståelse för förändringar och förståelse för förändringsprocessen på grupp- och individnivå, samt ge verktyg för att praktiskt arbeta med förändringar.
Som ett led i att förbättra förutsättningarna och öka handlingsberedskapen hos våra nya kollegor erbjuder Clinicum en grundutbildning i omhändertagande av akut sjuk patient.
Generic Instructor Course (GIC) är en gemensam instruktörskurs för samtliga ERC-kurser (ALS, EPALS och ETC). Kursen har internationellt intag och internationell fakultet.
Utbildningen går igenom vad och varför utbildning i GMP behövs, vikten av ett kvalitetssystem, hur lokaler och utrustning påverkas av GMP, vad man bör tänka på gällande organisation och personal, hur kontroll- och provtagningsprogram bör användas i verksamheten samt hur kvalitetsuppföljning sker.
Utbildning i vårdhygien och GMP för dig som arbetar med leveranser till dialysens lokaler.
Utbildning i vårdhygien och GMP för dig som arbetar med lokalvård på hemodialysmottagning.
För dig som arbetar som lokalvårdare på KITM.KITM är en enhet med blodgivning och blodkomponenter med tillverkningstillstånd från Läkemedelsverket. Utbildningen är obligatorisk för all personal som arbetar inom blodverksamhet och ska genomföras årligen.
Utbildning i vårdhygien och GMP för dig som arbetar med byggarbeten på hemodialysmottagning.
E-utbildning Unit4 Business World för dig som har rollen godkänd beställare.
E-utbildning som ska genomföras för att bli läkemedelsbeställare i Unit4 ERP
E-utbildning (för kommunala verksamheter) som ska genomföras för att bli läkemedelsbeställare i Unit4 ERP
Grundläggande akut internmedicinskt omhändertagande (Basic internal medicine Course BASIC)
Tips kring hur du mest effektivt och patientsäkert utför en yrselanamnes
Grundkurs med genomgång av vetenskapsteorier, artikelgranskning, litteratursökning, forskningsetik, kvantitativ och kvalitativ forkningsmetodik, registerstudier, enkätmetodik, epidemiologi, statistik och presentationsteknik.
Socialstyrelsen kräver att ST-läkarens handledare ska ha genomgått handledarutbildning innan ST-läkaren påbörjar sin ST. Även handledning under sidotjänstgöring kräver handledarutbildning. Alla specialistläkare i Region Östergötland ska därför ha genomgått en handledarutbildning.
Denna utbildning vänder sig till medarbetare som blivit utsedda till IT-resurs i verksamheten. IT-resurs är en viktig roll för verksamheternas IT-användning och utgör länken mellan den egna verksamheten, IT-samordnaren och regionens IT-organisation.
Evidensbaserad laparoskoipsk simuleringskurs med profesionella möjligheter att lära sig grundläggande färdigheter för körkort.
Grundläggande odontologi
Deltagarna får lära sig att utveckla scenarier och praktiska övningar genom att göra dem mer verklighetstrogna med hjälp av smink och specialeffekter, såsom sjukdomstillstånd, sår och skador, s k moulage.
En e-utbildning som är framtagen av Region Västmanland i samverkan med Västmanlands tolkservice, Sala kommun, Västerås stad, Sveriges Kommuner och Regioner, Kammarkollegiet och Stockholms universitet. Utbildningen behandlar vad du bör ha i åtanke innan, under och efter du anlitat en tolk
Utbildningsdagen ger inspiration och kunskap om barns rättigheter i Region Östergötland. När du genomgått utbildningen är du ett av regionens viktiga Barnrättsombud.
En hög patientsäkerhet kännetecknas av att patienten och personalen är delaktiga i patientsäkerhetsarbetet, att det finns en god patientsäkerhetskultur och att vårdskador förhindras genom ett aktivt riskförebyggande förhållningssätt.
Ett viktigt led i arbetet med att säkerställa hög kvalitet och säkerhet i vården är att förebygga smitta och smittspridning samt uppkomst av vårdrelaterade infektioner, VRI. Vårdpersonal måste ha kunskaper om smitta och smittvägar samt kunna värdera risker för smittspridning i mötet med patienter.
Halvdagsföreläsning för medarbetare inom primärvården. Utbildningen ger en fördjupning inom aktuella områden kopplat till arbete på vårdcentral.
Halvdagsföreläsning för undersköterskor inom primärvården. Utbildningen ger en fördjupning inom aktuella områden kopplat till underköterskans arbete på vårdcentral. Hösten 2024 kommer erbjuda tillfällen i praktisk användning av EKG samt en halvdag om demenssjukdomar.
E-utbildning i EFH (Elektronisk FakturaHantering, leverantörsfaktura), Unit4 Business World för dig som har rollen h-attestant.
Under hösten 2024 anordnas två olika heldagar för sjuksköterskor/distriktssköterskor. En dag kommer ha fokus på hudproblem/hudförändringar samt sår, den andra dagen har fokus på barnsjukdomar, Enheten för cancerutredning, astma/KOL och sömnapné.
Kursen riktar sig till dig som vill lära dig HLR barn samhälle.
Kursen riktar sig till dig som har gått HLR vuxen för sjukvårdspersonal grundkurs tidigare och behöver repetera HLR vuxen för sjukvårdspersonal.
Kursen riktar sig till dig som vill lära dig HLR vuxen samhälle.
Utbildningen är en introduktion till Hot och våld. Syftet är att kunna agera före, under och efter en hotfull eller våldsam situation.
Denna utbildning består av utbildningsfilmer innehållandes frågeställningar som avses att besvaras i grupp på er arbetsplats.Utbildningen är en introduktion till Hot och våld. Syftet är att kunna agera före, under och efter en hotfull eller våldsam situation.
God hygienisk standard är en förutsättning för kvalitet i vård och omsorg. Kraven på lokalerna och dess inredning är att de ska vara utformade så att man lätt kan göra rätt. I den här utbildningen får du grundläggande kunskap och förståelse för lokalerna och inredningens betydelse för att förebygga smittspridning.
Kursen riktar sig till sjuksköterskor som redan arbetar eller ska arbeta på hypertonimottagning inom primärvården. Kursen omfattar två dagar.
E-kursen syftar till att öka kunskapen och förståelsen om vad det innebär att arbeta på oregelbundna arbetstider.
Kursen riktar sig till KBT-behandlare inom Barn- och ungaverksamheter. Kursen innehåller introduktion till arbete med internetbaserad KBT-behandling med barn och unga i Stöd och behandlingsplattformen.
Kursen riktar sig till IKBT-behandlare i Stöd och behandling. Kursen går igenom innehållet i programmet Depressionshjälpen samt innebär praktisk träning i programmet.
E-utbildningen riktar sig till erfarna IKBT-behandlare och innehåller fördjupad information om diagnostik och behandling vid stressrelaterad ohälsa. Deltagaren får introduktion till i IKBT-programmet ”Livsbalansen- stress och återhämtning”. Efter utbildningen behöver behandlaren träna sig i användande av programmet på egen hand.
Kursen riktar sig till erfarna IKBT-behandlare i Stöd och behandling. Kursen går igenom användandet av programmet Skatta ditt mående (digitala formulär) inom ramen för IKBT.
Kursen riktar sig till IKBT-behandlare i Stöd och behandling. Kursen går igenom innehållet i programmet Sovhjälpen samt innebär praktisk träning i programmet.
Kursen riktar sig till IKBT-behandlare i Stöd och behandling. Kursen går igenom innehållet i programmet Stresshjälpen samt innebär praktisk träning i programmet.
Kursen riktar sig till KBT-behandlare inom primärvården samt ungdomshälsa. Kursen innehåller introduktion till arbete med internetbaserad KBT-behandling.
Halvdagsutbildning för dig som arbetar inom primärvården och där möter patienter med infektionssymtom. Höstens föreläsning har delvis fokus på STRAMA-riktlinjer för vanliga infektioner i primärvården.
Utbildningen syftar till att ge grundläggande kunskaper om hur medarbetare i Region Östergötland ska hantera information samt vilken betydelse detta har för regionens övergripande informationssäkerhet.
Denna e-utbildning omfattar injektionsteknik i överarmen i samband med vaccination och första åtgärder som du kan ta utanför sjukhuset i samband med allergi/anafylaxireaktioner. Innehållet i denna e-utbildning ges även i Grundläggande utbildning för vaccinering mot Covid -19.
Instruktörskurs där syftet är att ge kunskap och kompetens om personförflyttningar och pedagogik. Målet med kursen är att utbilda förfyttningsinstruktörer som sedan ingår i en instruktörsgrupp som ett riktat uppdrag vid sidan om sitt ordinarie uppdrag i Region Östergötland.
Instruktörskurs i specifik omvårdnad med fokus på hantering av centralvenösa infarter.
Kursen riktar sig till dig som vill bli instruktör i HLR barn för sjukvårdspersonal och ska hålla i grund- och repetitionskurser.
Kursen riktar sig till dig som vill utbilda andra i HLR barn samhälle.
Kursen riktar sig till dig som vill bli instruktör i HLR vuxen för sjukvårdspersonal och hålla i grund- och repetitionskurser.
Kursen riktar sig till dig som vill bli instruktör i HLR vuxen samhälle.
Mental Health First Aid (MHFA), på svenska "Första hjälpen till psykisk hälsa", är ett utbildningsprogram som utvecklats i Australien. Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) har uppdraget att utbilda instruktörer som i sin tur får behörighet att utbilda i Förstra hjälpen till psykisk hälsa.
Som utbildad instruktör får och kan du lära ut hur du känner igen och ingriper vid kriser, tar emot information och hur man bekräftar och uppmuntrar till att söka lämpligt psykiatrisk hjälp.
Kursen är kostnadsfri och genomförs under fem heldagar under vecka 43, måndag 21 oktober till och med fredag 25 oktober i Linköping. För att bli godkänd krävs att du deltar alla dagar. Huvudhandledare för utbildningen är kommer från NASP (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention), Karolinska institutet.
Målgrupp: Yrkesverksamma inom kommun och region med viss vårderfarenhet och vill och kan i sin profession utbilda.
Begränsat antal platser. För att få en så bred spridning som möjligt i länet förbehåller vi oss att fördela anmälningarna utifrån organisation och geografisk tillhörighet.
Din anmälan tas emot som en intresseanmälan och du får besked senast 20 september om du har plats.
Fördjupa dina kunskaper som instruktör i fortsättningskursen Klinsim 2.
Instruktörsutbildning med fokus på kunskap och lärande (KlinSims pedagogiska kurs Steg 1 för instruktörer).
Grundläggande utbildning i läkarens roll i den tvärprofessionella vårdmodellen Integrerad beteendehälsa (IBH) för primärvård.
Grundutbildning i samtalsbehandlarens roll i den tvärprofessionella vårdmodellen Integrerad beteendehälsa (IBH) för primärvård.
Grundläggande utbildning i sjuksköterskans roll i den tvärprofessionella vårdmodellen Integrerad beteendehälsa (IBH) för primärvård.
Metodstöd för psykologer och kuratorer som arbetar med IBH på vårdcentraler som deltar i IBH-projektet.
Utbildningen är ett förkunskapskrav för de digitala utbildningarna kopplade till Unit4 Business World.
Introduktionen vänder sig till dig som är intresserad av vad Stöd och behandling är eller om du är ny användare i plattformen.
Utbildningen går igenom:- Hur Taligenkänning fungerar och är installerad.- Hur man startar taligenkänning, hur man omvandlar tal till text och hur man rättar text.- Hur man hanterar ordlista samt infogar autotexter.- Hur man konfigurerar diktafon och / eller headset samt- Hur man konfigurerar röstkommandon.
I den här kursen får du en introduktion till ämnet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Utbildning i barnhälsovård. Målgruppen för utbildningen är nyanställda BHV-sjuksköterskor, BHV-läkare och ST-läkare. Det är en 3-dagarsutbildning enligt SFAM-SR kuskrav (delmål c6) för ST-läkare.
Första hjälpen och HLR med defibrillator vid uppdrag inom räddningstjänst i väntan på ambulans (IVPA).
Utbildningen syftar till att ge dig kunskap om Janusmed kunskapsstöd om läkemedel. Janusmed interaktioner och Janusmed riskprofil kompletterar varandra och tillhandahåller information om olika typer av läkemedelsinteraktioner och hur de kan hanteras.
Webbutbildningen Jobba säkert med läkemedel ger baskunskaper inför delegering av läkemedelshantering i äldreomsorgen.
Kursens syfte är att ge behörighet till att analysera på laboratorium till Jourcentral.
Utbildning med fokus på hälso- och sjukvårdsjuridik, sekretess, dokumentation mm. Riktar sig till medarbetare inom primärvården.
Delmål C14, tillämpning av lagar och andra föreskrifter som gäller för vår specialitet.
Juridik för ST-läkare i Region Östergötland
Det här är en e-utbildning som ger kunskap om jämställdhet. Den ger en bakgrund till vad jämställdhet är och exempel på jämställdhetsarbete.
Mellankollegialt stöd efter belastande upplevelser på arbetet. Vi lär oss grundläggande kunskaper i akut stresshantering och ett snabbt första omhändertagande av arbetskamrater på din arbetsplats.
Kursens syfte är att ge behörighet till att ta kapillära prover för större blodvolymer.(Kapillärkoppar/rör)
Syftet är att förbättra deltagarens förmåga att agera i sin yrkesroll som specialistläkare och utifrån förutsättningarna som en särskild händelse genererar för hälso- och sjukvården. I utbildningen behandlas valda delar inom ämnet katastrofmedicin, trauma och katastrofmedicinsk beredskap.
E-utbildningen är en introduktion till klinisk försäkringsmedicin. Utbildningen riktar sig främst till utlandsutbildade läkare och läkare med äldre utbildningar.
E-utbildningen i klinisk försäkringsmedicin är en webbaserad kurs som ger läkare under specialiseringstjänstgöring fördjupade kunskaper i klinisk försäkringsmedicin.
Läkarrollen innebär många inslag av ledarskap och läkarens förmåga att axla ledarrollen är avgörande både för resultatet av vården och för arbetplatsenens utveckling. Kliniskt ledarskap för ST-läkare fokuserar på det kliniska ledarskapet, d.v.s ledarskapet i arbetet runt patienten och utvecklingen av verksamheten så att våra patienter ska få bästa möjliga vård på både kort och lång sikt. Kursen inkluderar både att leda sig själv, att leda andra och att navigera och leda i Region Östergötland.
Regelverket för ST enligt HSLF-FS 2021:8, hur BT och 5,5-åriga ST skiljer åt från AT och tidigare 5-åriga ST, vilka som ska gå BT, vad BT syftar till och innehåller, hur BT anordnas i Östergötland, och vilket ansvar läkare som handleder BT- och ST-läkare som går ST enligt HSLF-FS 2021:8 har.
Här hittar du kontrollistor för de patientnära analysinstrument som finns på vårdcentraler och vårdavdelningar i regionen.Gäller analyser och instrument:ACR med AfinionCRP med AfinionCRP med QuikReadHb med HemoCueHbA1c med QUO-testPT med CoaguChekUrinsticka med SSUA
Sjukvårdspersonal som handlägger primärtrauma kommer i händelse av krig och katastrof vara tvungna att arbeta under förhållanden som avviker från normalbilden. Skadepanorama och sjukdomstillstånd som inte tillhör vardagen kommer handläggas i en resursfattig miljö. Samverkan i det medicinska omhändertagandet mellan civil och militär personal kommer att krävas. Kursen Krigstraumatologi syftar till att utbilda specialistpersonal till ovanstående samt att övas i att samverka och bedriva traumavård inom totalförsvaret.
Denna utbildning går igenom kvalitetssäkert arbete för nyanställda inom Klinisk farmakologi, Laboratoriemedicin sjukhus samt Patientnära laboratoriemedicin.
Denna utbildning vänder sig till medarbetare som blivit utsedda till lokala behörighetsadministratörer (LBA) i verksamheten och ska kunna hantera användare och behörigheter via HSA Administration.
En interaktiv utbildning om att arbeta med prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor hos vuxna. Du får en bakgrund till Region Östergötlands arbete med levnadsvanor och en introduktion i vad det innebär att ge stöd till personer som vill ändra sina levnadsvanor.
Denna utbildning går igenom handhavandet av programmet LifeCare Kemi. Utbildningen riktar sig främst till nyanställda.
Kursen går igenom hur du skapar förskrivningar och gör uttag i LMN – förskrivningsportalen för läkemedelsnära produkter.
Kursen ger dig möjlighet att träna på olika andningshjälpmedel samt hur du med enkla handgrepp kan underlätta andningen för en patient.
Utbildningen inleds med en kunskapsdel rörande läkemedel som kan öka risken för fall. Utbildningen är uppbyggd kring patientfall. Den avslutas med en kortare kunskapstest.
E-utbildningarna bygger på Region Östergötlands riktlinjer för Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse
E-utbildningarna bygger på Region Östergötlands riktlinjer för Läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse, Ansvar för den samlade läkemedelslistan, Enkel läkemedelsgenomgång i hemsjukvård samt KVÅ-kodning av läkemedelsgenomgång, enkel och fördjupad samt läkemedelsberättelse.
Läkemedelskursen syftar till att repetera basal farmakologi, farmakokinetik, samt belysa start, uppföljning och utvärdering av läkemedelsbehandling. Kursen skall också belysa rollerna av de olika aktörerna kring läkemedelshantering och behandling.
Lär dig Marval
Metodstöd med IKBT-teamet. Forumet är till för IKBT-behandlare och har fokus kliniska frågor, utbyte av information samt övriga frågor som rör IKBT.
Metodstöd med Region Östergötlands IKBT-team, inklusive innehållsansvarig för programmet. Forumet är till för IKBT-behandlare som arbetar med programmet ”Livsbalansen – Stress och återhämtning” och har fokus på kliniska frågor, utbyte av information samt övriga frågor som rör programmet och dess innehåll och användning.
I denna e-utbildning får du bland annat lära dig om vikten av god munhälsa, riskbedömningsinstrumentet ROAG samt munvårdsåtgärder. Utbildningen inkluderar teoretisk kunskap om karies, tandlossning och orala svampinfektioner liksom salivens viktiga funktion
E-kurs för blivande ledare inom Må bra med kultur (kulturaktörer så som konstnärer, pedagoger, cirkelledare för studieförbund).
E-kurs för vårdpersonal.
Syfte med denna e-utbildning är att ge en bild av hur nationell patientöversikt (NPÖ) fungerar och hur den kan användas. NPÖ gör det möjligt för vårdgivare att dela journalinformation från hälso- och sjukvården med varandra. Vårdpersonal kan ta del av journalinformation som finns hos andra vårdgivare om patienten har gett sitt samtycke till det.
Denna heldagsutbildning innehåller föreläsningar om neuropsykiatriska tillstånd hos barn och vuxna. Dagen riktar sig till samtliga medarbetare inom primärvården som önskar fördjupa sig i hur ADHD och autism kan ge sig uttryck hos barn och vuxna.
Genomgång av NEWS2-kortet samt åtgärdstrappan i kombination med scenarioträning.
Utbildning med syfte att ge grundläggande kunskaper om nutritionsbehandling vid ätstörningproblematik.
Nätverksskrivare - Administratörer (Nivå 3) riktar sig till befintliga Superanvändare (Nätverksskrivare) inom funktionen Service och Leverans IT för att ge de kunskaper som behövs för att skapa nya DNS-namn samt direktköer för nätverkskrivare som används inom Region Östergötland.
Nätverksskrivare - Superanvändare (Nivå 2) ska ge IT-tekniker inom funktionen Service och Leverans IT de kunskaper som behövs för att kunna konfigurera och förbereda Region Östergötlands olika nätverksskrivare för leverans.
Välkommen till en timmes workshop via Skype. Tillfället vänder sig till dig som är ny hygienobservatör eller om du behöver uppdatera dig. Även chefer är välkomna att delta.
Palliation ABC är en avgiftsfri webbutbildning i allmän palliativ vård som ges vid Svenskt Demenscentrums utbildningsportal. Syftet med webbutbildningen är att sprida kunskap och att öka möjligheterna till avgiftsfri fortbildning i allmän palliativ vård för all personal inom vård och omsorg.
Kursen vänder sig till ST-läkare i patientnära specialiteter. Deltagaren ska efter genomförd kurs självständigt i det kliniska arbetet kunna identifiera patienter i livets slutskede, genomföra brytpunktssamtal och ge god palliativ vård i livets slutskede.
Panaoramakurs tandläkare
Panoramaröntgen för tandsköterskor och tandhygienister.
Kursen tränar läkaren i effektiv kommunikation med hjälp av olika kommunikativa redskap och lär ut teoretisk bakgrund, praktiska principer och verktyg för motiverande samtal, empati och riktigt svåra samtal.
En e-utbildning om städningens betydelse i arbetet med att förebygga vårdrelaterade infektioner. Utbildningen vänder sig till dig som jobbar direkt eller indirekt patientnära inom vård och omsorg.
Perifer venkateter (PVK)
Syftet är att förbättra det prehospitala omhändertagande av traumapatienten. Teoretiska föreläsningar varvas med praktiska patientscenarion och skill-stations som berör bl.a. luftvägsproblem, andningssvikt, blödning, chock. Deltagaren erhåller ett certifikat efter godkänd praktisk och individuell teoretisk examination.
Syftet är att förbättra det prehospitala omhändertagande av traumapatienten. Teoretiska föreläsningar varvas med praktiska patientscenarion och skill-stations som berör bl.a. luftvägsproblem, andningssvikt, blödning, chock. Deltagaren erhåller ett certifikat giltigt i fyra år efter godkänd praktisk och individuell teoretisk examination
Instruktion för digitalutbildning:Du har blivit tillfrågad om att inkludera patienter i Plenvu&Simetikon studie som genomförs på din endoskopienhet. I studien används två endoskopiska klassifikationer, Boston Bowel Preparation Scale (BBPS) för att grader
Kompetensutvecklings eftermiddag för dig som arbetar på lab på ett kundutfört/privat Vårdcentralslab.
Online utbildning för personal inom PNL/PNA VC Lab i Region Östergötland.
Syftet med utbildningen är att sprida kunskap kring vilka läkemedel som kräver extra uppmärksamhet och som, om möjligt, bör undvikas till äldre samt vilka icke-farmakologiska alternativ som finns.
proACT är en kurs som fokuserar på att förebygga, tidigt upptäcka samt behandla en akut försämring hos en patient enligt ABCDE-modellen.
Instruktörskurs i proACT, där du efter avslutad kurs kan hålla repetitionsutbildnigar på din egen avdelning.
En utbildning i projektarbetsformens grunder enligt Region Östergötlands projektmodell, från idé till leverans, begrepp, projektorganisation, roller och ansvar, målformulering och styrgruppsarbete mm.
En grundläggande utbildning i funktioner i projektverktyget Antura. För komplett Grundutbildning som omfattar hela miniminivån för projekthantering i Antura behöver du också gå steg 2, samma dag som steg 1 eller vid annat datum.
En grundläggande utbildning i funktioner i projektverktyget Antura som krävs för projektstyrning enligt Region Östergötlands projektmodell. Utbildningen omfattar den inom Region Östergötland fastställda miniminivå för projekthantering i Antura.
Protetik i praktiken - för tandsköterskor och tandhygienister
Utbildning i provtagningsföreskrifter för blodgruppsserologisk undersökning. Kursen innefattar genomgång av grunderna i transfusionsmedicin samt rutiner för provtagning enligt SOSFS 2009:29.
E-lärande i utbildningskonceptet PS - Prehospital SJukvårdsledning att genomföra inför ett kurstillfälle.
Utbildningen syftar till att i det prehospitala området öka förmågan till ledning, samordning och samverkan vid särskild händelse. Utbildningen bygger på kvalitetsindikatorer för ledning, beslutsfattning och samverkan där deltagarna erhåller ett certifikat efter godkänd praktisk och individuell teoretisk examination.
Utbildningen syftar till sprida ett utbildningskoncept för att i det prehospitala området öka förmågan till ledning, samordning och samverkan vid särskild händelse. Utbildningen bygger delvis på deltagarnas tidigare erfarenheter och berör främst lärandeteori, simuleringsteknik och återkoppling utifrån kvalitetsindikatorer för ledning, beslutsfattning och samverkan. Deltagarna arbetar mycket i grupp och erhåller ett certifikat efter kursen.
PS Plus/TiB fortbildning hålls under ett intensivt konferensdygn på Vildmarkshotellet i Kolmården och vänder sig till dig som är PS Plus-utbildad, TiB, beredskapssamordnare eller som är med i nätverket för civit försvar.
Enligt föreskriften om katastrofmedicinsk beredskap (2013:22) ska varje region vid särskild händelse eller risk för sådan händelse ha förmåga att leda och aktivera nödvändiga funktioner för att leda och samordna berörda verksamheter. Nyckelfunktioner i denna förmåga är tjänsteman i beredskap samt regional och prehospital sjukvårdsledning. Dessa funktioner har till uppgift att skapa inriktning och samordning av sjukvårdsinsatser i skadeområde, sjuktransporter samt mottagande vårdenheter. Detta görs genom samverkan mellan ledningsnivåer, övriga regioner samt andra aktörer på lokal, regional och nationell nivå.
Utbildningen syftar till att i det prehospitala området öka förmågan till ledning, samordning och samverkan vid särskild händelse. Utbildningen bygger på kvalitetsindikatorer för ledning, beslutsfattning och samverkan där deltagarna erhåller ett certifikat efter godkänd praktisk examination.
PS Riksträff hålls under ett intensivt konferensdygn på Vildmarkshotellet i Kolmården och vänder sig till dig som är PS Plus-utbildad eller beredskapssamordnare.
Grundläggande e-utbildning för PTP-handledare som ger dig kunskaper om föreskrifter och riktlinjer som reglerar PTP i Sverige. Lärandemålen för PTP presenteras men även relevanta aspekter att beakta vid uppstart, i process över tid och i avslutsfasen av PTP.
Medarbetare prehospitalt med modell SC 20. Tex Ambulans, Prehospital akut psykiatri, TiB, ACIB
Medarbetare på sjukhus med modell SC 21. Tex LS akutmottagningar, Väktare
Medarbetare inom sjukhuset med modell STP 9000. Tex Lokal ledning, drift.
Utbildning för dig som är ny eller som är sällananvändare.
Syftet med utbildningen är att rehabkoordinatorn ska få grundläggande och tillämpbar kunskap om uppdraget, vilka framgångsfaktorer som finns och hur vårdenheten på bästa sätt kan stödja patienten och sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen.
Repetition om den nya lösningen för SITHS.
Denna e-learningkurs RETTS-Barn riktar sig till läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som hanterar barn i sin yrkesroll. RETTS triagerar akut sjuka patienter oavsett ålder.
Syftet med denna 2 1/2-dagarsutbildning är att deltagarna ska få en fördjupad kunskap i riskanalysmetoden, få öva i egen verksamhet och efter avslutad kurs kunna agera som analysledare i genomförandet av egna riskanalyser. Fokus ligger på patientsäkerhet. I kursens sista del ingår att göra en egen riskanalys i den egna verksamheten som redovisas vid sista mötestillfället.
Denna utbildning innefattar en genomgång av grundkunskaper som behövs för att kunna arbeta i programmen RoS och KVI. Utbildningen riktar sig främst till nyanställda, men lämpar sig även för erfarna medarbetare som önskar fräscha upp sina kunskaper.
Utbildningen innehåller en grundläggande genomgång av MI och samtalets inlärningspsykologi
Kommunikationsverktyget SBAR ger dig förutsättningar för att fokusera på det viktigaste i budskapet och att onödig information undviks.
Avancerat mottagande av brännskada. Kursen vänder sig till läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Den ger riktlinjer för bedömning av brännskadade patienter och uppläggning av vården under de första 24 timmarna efter skadetillfället. Kursen täcker in ST delmål C4+C7 enligt SOSFS 2015:8.
Är du trygg – är vi med det! Om hur vi alla kan öka vår egen krisberedskap för att möta tider av kris och krig
I den här kursen kommer vi att gå igenom vad sepsis är, varför man blir så svårt sjuk och hur man identifierar sepsis. Du kommer få använda det du lärt dig i utbildningen genom att besvara frågor kopplat till patientfall.
För att beställa SITHS-kort med tillhörande produkter krävs rollen Lokal SITHS Administratör, LSA.
Utbildning i strålningsfysik, strålskydd och berättigandebedömning av röntgen-, PET och nuklearmedicinsk undersökning för dig som är remittent.
E-utbildning som syftar till att ge en grundläggande kunskap om mikroorganismer, deras olika egenskaper, hur de sprids och hur vi bäst undviker att smittas och sprida smitta vidare.
Utbildning i praktisk och teoretisk spirometri. Kunna utföra lungfunktionsundersökning på rätt sätt.
Information om var du som chef hittar det du behöver om ST-utbildningen i allmänmedicin
När beslut tagits om särskild händelse upprättas en särskild sjukvårdsledning. Vid en omfattande särskild händelse behövs staben och utgör då ett ledningsstöd. För att leda och fördela olika arbetsuppgifter behövs ofta en speciellt utbildad stabschef. Stabschefen ska ha en särskild kompetens i ett strukturerat stabsarbete och vara väl förtrogen med gällande beredskapsorganisation.
I de nya föreskrifterna för ST (SOSFS2021:08) finns nytt kurskrav på kurs som stödjer uppfyllelse av delmål STa6. Lärande. Därutöver ställs krav att den som ska vara handledare för en BT-läkare ska ha genomgått handledarutbildning. Därför har ST-introduktion för handledare och adept vidareutvecklats för att nu inkludera handledarutbildning för ST-läkare. De första 2 dagarna går handledare och ST-läkare tillsammans. Dag 3 går enbart ST-läkaren en handledarutbildning med fokus på handledning av AT-läkare och BT-läkare.
Plattform för distanskurs i etik för ST-läkare. Plattformen samlar filmade föreläsningar i medicinsk-etiska principer och etisk analys samt skriftlig materia.
Fortbildningsdag för ST-läkare i allmänmedicin inkl. privata vårdgivare.
Utbildningen syftar till att öka förmågan att agera för att stoppa livshotande blödning. Målet är att deltagaren kan identifiera livshotande blödning samt utföra adekvata åtgärder för att kontrollera denna.
Utbildningen syftar till att öka förmågan att sprida kunskap om agerandet för att stoppa livshotande blödning. Målet är att deltagaren med hjälp av lärandemetoder och kunskapsstöd kan arrangera utbildning för andra instruktörer att hålla kurser inom blödnignskontroll. Deltagaren kan efter genomförd kurs utbilda andra instrukörer i konceptet ”Stoppa blödningen”.
Allmänt
Hösten 2024 gav regeringen ett uppdrag till Socialstyrelsen att förstärka sjukvårdens och allmänhetens förmåga att stoppa livshotande blödningar. Ett steg i detta arbete är att ekonomiskt underlätta för frivilligorganisationer att få rätt kunskap och förutsättningar att utbilda huvudinstruktörer i Stoppa Blödningen.
Huvudinstruktörsutbildningen syftar till att öka förmågan att sprida kunskap om agerandet för att stoppa livshotande blödning. Målet är att deltagaren med hjälp av lärandemetoder och kunskapsstöd kan arrangera utbildning för andra instruktörer att hålla kurser inom blödningskontroll. Deltagaren kan efter genomförd kurs utbilda andra instruktörer i konceptet Stoppa blödningen.
Utbildningen syftar till att öka förmågan att sprida kunskap om agerandet för att stoppa livshotande blödning. Målet är att deltagaren med hjälp av lärandemetoder och kunskapsstöd kan arrangera utbildning inom blödningskontroll. Deltagaren kan efter genomförd kurs utbilda användare i konceptet ”Stoppa blödningen”.
Stoppa blödningen – instruktör riktad till frivilligorganisationer
Inledande teori om vad en livshotande blödning innebär samt hur den kan hanteras. Kunskapstest inför fysiskt kurstillfälle.
Denna E-utbildning syftar till att lära sig arbeta enligt ”Strukturerat arbetssätt i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen”. Utbildningen ger dig verktyg för att utveckla arbetssätt och rutiner för en trygg sjukskrivning- och rehabiliteringsprocess.
Det här är en repetitionsutbildning för personal som arbetar med genomlysning med mobila c-bågar eller med fasta system. Utbildningen är obligatorisk och repeteras vart tredje år. Utbildningen syftar till att ge en medvetenhet kring strålningsrisker för både patienter och personal och en god kännedom om hur man bäst beter sig på ett strålsäkert sätt i sitt arbete.
Studierektorn har en nyckelroll i att företräda utbildningsperspektivet i vården. Rollen är komplex genom att den innebär att vara ambassadör för AT/BT/ST-läkarna, handledarna respektive arbetsgivaren i olika situationer.
Kursen vänder sig till anställda på vårdcentral, jourcentral eller sjuksköterska inom kommun. Ger kunskaper och färdigheter om ett suicidpreventivt arbetssätt.
Kursen vänder sig till anställda på vårdcentral, jourcentral eller sjuksköterska inom kommun. Fokus för nivå två kommer att vara på övningar i mindre grupper utifrån demonstrativa filmer och fiktiva patientfall.
Denna utbildning riktar sig till läkare som jobbar med barn och är till för att öka dina kunskaper inom Swedish Pediatric Early Warning Score (Swe-PEWS).
Denna utbildning riktar sig till vårdpersonal som jobbar med barn och är till för att öka dina kunskaper inom Swedish Pediatric Early Warning Score (Swe-PEWS).
Kort introduktionsutbildning om sväljsvårigheter hos äldre. Utbildningen är interaktiv och innehåller några fall med frågor som presenteras efter varje avsnitt. Totalt beräknas utbildningen ta ca. 20 minuter att genomföra.
Grundutbildning för nya avvikelsesamordnare.
Genomgång av hur man går tillväga för att skapa och spara ny rapport i Synergi version 16.
En utbildning där du får teoretisk och praktisk kunskap om sårläkning samt grundlig utbildning om olika typer av sår, både akuta och långsamläkande, lämplig sårbehandling samt stomi.
Halvdagsutbildning för sjuk- och undersköterskor. Fokus på omhändertagande av sår i primärvården.
Syftet med kursen är att stärka deltagarnas förmåga att inom särskild sjukvårdsledning bidra till att skapa inriktning och samordning vid särskild händelse. Kursdeltagarens lärande utvecklas genom en blandning av teori och praktisk tillämpning under diskussioner och övningsmoment.
Uppdateringskurs för specialistläkare i allmänmedicin inom primärvården i Region Östergötland inklusive privata vårdgivare
TECC är en prehospital medicinsk utbildning som inriktar sig mot den dynamiska skadeplatsens heta, varma och kalla zon.
Utbildning som består av instruktionsfilmer för hur man praktisk tar en korrekt serie bilder med I-phone och dermatoskop. Utbildningen visar också hur bilderna importeras till Cosmic Multimedia.Utbildningen vänder sig till alla som fotograferar hudförändringar och till de som importerar bilderna i Cosmic. Främst primärvården.
Denna utbildning riktar sig till sjuksköterskor och distriktssköterskor som arbetar med telefonrådgivning i primärvården. Utbildningen omfattar sju heldagar med föreläsningar med fokus på både primär- och specialistvård. Efter genomförd utbildning erhålls ett kursintyg.
E-utbildning Unit4 Business World för dig som har rollen tidrapportör.
En e-utbildning under produktion av Rebecka Wahlgren
Grundläggande kunskap i anatomi, fysiologi och omvårdnad av trakealkanyl.
Den här utbildningen riktar sig främst till dig som ska transportera läkemedel.
Syftet med utbildningen är att ge deltagaren teoretisk och praktisk kunskap i urinkateterhantering.
Introduktion till hur man inventerar och riskbedömer verksamheten kemikalier i kemikaliehanteringssystemet Chemgroup Pro.
Utbildning för medicinska fotterapeuter inom primärvården.
Utbildningen kommer hösten 2024 ha fokus på den sjuka foten. Två olika föreläsningar kommer hållas och dessa kommer ha fokus på ortopedi samt kärlkirurgi.
Utbildning i samtal med barn enligt modellen BRA-samtal. I modellen ingår introduktionssamtal med föräldrar och barn, samtal med barnet om behovet av information och stöd, samt uppföljningssamtal med barn och föräldrar.
Här anmäler du ditt intresse för att gå Sjukdomsklassifikation (Kodningsutbildningen).
Utbildningen ska ge grundläggande kunskaper i sjukdomsklassificering och skapa förutsättningar för enhetlig diagnoskodning inom Region Östergötland samt följsamhet till nationella regler.
Gemensam utbildning för krisstödspersoner och anhörigupplysnings, VIN, LIM och US
På denna utbildningsdag ges dietister verksamma i primärvården möjlighet att delta på en dag med uppdaterat innehåll utifrån behov. På utbildningsdagen ges påfyllnad av kunskap genom exempelvis föreläsningar, samordnat dietistmöte och andra möjligheter till samverkan med verksamma dietister inom primärvården.
För att förbättra bemötandet av och arbetsmiljön för hbtqi-personer erbjuder Regioner i samverkan en hbtqi-diplomering.
Barnombudsmannen har tagit fram en webbutbildning som ger grundläggande kunskaper om barnkonventionen. Webbutbildningen riktar sig främst till dig som arbetar med att genomföra barnkonventionen i till exempel en kommun, region eller myndighet.
Kursen vänder sig till all vårdpersonal som är i behov av kunskap och färdigheter i venprovtagning. 2 timmars utbildning, teori och praktik.
Handledarutbildning för läkare, skapad av Liu.
Workshop "använd taxan rätt"
Dialogmöten med fokus på våld i nära relation med Rehabkoordinatorer (REKO) och Försäkringsutredare (FU). Syftet är att öka kunskapen om varandras uppdrag och ha dialog om hur vi praktiskt arbetar kring den våldsutsatta individen.
Vårdförlopp Sepsis är ett nationellt arbete på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner. E-utbildningen är designad för att introducera i hur ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp bedrivs för att förekomma sepsis inom Region Östergötland.
Utbildning i vårdhygieniska aspekter för personal inom vård och omsorg i kommunal verksamhet.
Syftet med utbildningen är att medarbetarna ska känna till och arbeta utifrån riktlinjen Vårdplan – arbetssätt och dokumentation för Region Östergötland.
Regionalt cancercentrum (RCC) i samverkan har tagit fram den här e-utbildningen som riktar sig till dig som kommer i kontakt med individer som har behandlats för cancer i barndomen. Utbildningens syfte är att öka kunskapen om långtidsuppföljning efter barncancer.
Östergötlands diabetesdag arrangeras årligen av Östergötlands diabetesråd och innehåller en agenda med aktuell medicinsk forskning och uppdatering av diabetesvården både nationellt och inom Region Östergötland.