E-utbildning i Motiverande samtal (MI) för dig som utför riktade hälsosamtal i Region Östergötland

Motiverande samtal (motivational interviewing, MI) är en samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser när det gäller livsstilsrelaterade faktorer. 

 

 

Allmänt

Innan du får möjlighet att delta i grundutbildningen för riktade hälsosamtal vid Region Jönköpings län är det ett krav att du har tagit del av grunderna i motiverande samtal - MI. Vi i Region Östergötland erbjuder detta via en e-utbildning. 
Utbildningen vänder sig endast till medarbetare som utför riktade hälsosamtal för Region Östergötland.

Innehåll

E-utbildningen innehåller 8 olika moduler som du kan gå igenom i din takt och när det passar dig. Vi har gjort ett urval bland modulerna för att ge dig en bra grund att starta på. Du har sedan möjlighet att bygga vidare både dina kunskaper och färdigheter i MI. 

De delar vi har valt ut är en förutsättning för att du ska kunna delta i grundutbildningen till riktade hälsosamtal. Du börjar med att ta del av modul 1-4.

De resterande modulerna (5-8) kan du ta del av efter att du påbörjat din grundutbildning till riktade hälsosamtal. Mellan modulerna ska du praktiskt öva dina färdigheter på en patient eller anhörig. Det ingår hemuppgifter  för att du ska öka dina färdigheter kring goda samtal.

Längden på e-utbildningen uppskattas till en veckas heltidsstudier men det är individuellt. Utbildningen är flexibel då du själv väljer när du studerar och hur lång tid du avsätter vid varje tillfälle.

De inspelade filmerna (föreläsningar) är på sammanlagt cirka 10 timmar fördelade på de olika modulerna och avsnitten. Varje film i avsnitten är mellan några minuter och upp emot 25 minuter som längst. Innehållet och strukturen består då av 8 moduler (35 avsnitt). Modul 1-4 tar ca 2,5 h och modul 5-8 tar ca 2,5h. Utöver föreläsningarna finns också anteckningar från varje avsnitt samt fördjupningsmaterial. Sen ska du färdighetsträna på hemmaplan i dina ordinarie samtal.

Mer information om de olika modulerna i e-utbildningen får du skickat till dig när anmälningstiden gått ut. Informationen skickas direkt från Fortbildia.

Krav

För att få arbeta med riktade hälsosamtal är det ett krav att du gått:

  • grundutbildningen i riktade hälsosamtal
  • tagit del av samtliga moduler av e-utbildningen i MI

Förkunskaper

Godkännande från verksamhetschef att genomföra Riktade Hälsosamtal i tjänsten.

Målgrupp

Kursen riktar sig till medarbetare som ska utföra Riktade Hälsosamtal i Region Östergötland.

Verksamheter som jobbar på uppdrag för RÖ får delta i mån av plats.

Mål

Målet är att via samtal kunna lyssna in patientens förväntningar, förutsättningar och behov för att stärka och skapa positiva förändringar utifrån individens resurser.

Kostnad

Utbildningen är avgiftsfri för dig som ska utföra riktade hälsosamtal. Genomför du inte utbildningen debiteras du för självkostnadspriset på 3000kr. 

Kontaktperson

Frågor som rör Hälsosamtal kontaktar du jenny.leksell@regionostergotland.se

Vid frågor som rör MI-utbildningen via Region Östergötland mailar du: MI-utbildning@regionostergotland.se.

Tekniska frågor som rör e-utbildningen samt innehållet i e-utbildningen får du information om när du får din anmälningslänk via Fortbildia.

 


Tillfällen


Titel: Anmälan till e-utbildning i MI start 8 april 2024
Startdatum:
Slutdatum:
2024-04-08 08:00
2024-06-30 17:00
Plats: E-utbildning
Ansvarig: Yvonne Ljungqvist
Lediga platser: 11
Sista anmälningsdag: 2024-04-07
Status: Startat
Titel: Anmälan till e-utbildning i MI start 3 juni 2024
Startdatum:
Slutdatum:
2024-06-03 08:00
2024-08-31 17:00
Plats: E-utbildning
Ansvarig: Yvonne Ljungqvist
Lediga platser: 13
Sista anmälningsdag: 2024-06-02
Titel: Anmälan till e-utbildning i MI start 2 sept 2024
Startdatum:
Slutdatum:
2024-09-02 08:00
2024-11-30 17:00
Plats: E-utbildning
Ansvarig: Yvonne Ljungqvist
Lediga platser: 15
Sista anmälningsdag: 2024-09-01