Våld i nära relation, att se tecken, fråga och ta hand om svaret

Våldsutsatthet är en ofta dold orsak till olika typer av ohälsa. Våld kan vara fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt men det kan även handla om materiellt/ekonomiskt våld och försummelse. Med nära relation menas förutom parrelationer även relationer till andra närstående så som övriga familjemedlemmar eller vänner. Även vård- och omsorgsgivare kan vara utövare av våld.

 

Vid dessa zoom föreläsningar får du veta mer om våld i nära relationer.

7 mars är det fokus på  våld i samkönade relationer. Våld i nära relation är ett globalt samhällsproblem som förekommer inom alla grupper. En grupp som är särskilt utsatt är HBTQI-personer på grund av de rådande heteronormativa föreställningarna kring våld i nära relation. Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner. Den som arbetar inom vård och omsorg behöver ha kompetens om hbtqi-personers livsvillkor för att kunna ge ett gott bemötande och kunskapsbaserade insatser. 

10/4 kommer regionens jurist Louisa Jakobsson och berättar om vilka lagar som är viktiga utifrån em juridisk kontext på våld i nära relationer.

17/4 är det tema våldsutövare, Mats Westerin, Linköpings kommun, råd och stöd våld i nära relationer med fokus på våldsutövare. Mats som arbetar på mansmottagningen kommer berätta om hur de möter våldsutövare och arbetar med att förändra ett våldsamt beteende.