Kliniskt ledarskap för ST-läkare grupp 6 ht-21

Ledarskapskurs för ST-läkare (ersätter tidigare ST-LiV)

Allmänt

Läkarrollen innebär många inslag av ledarskap och läkarens förmåga att axla ledarrollen är avgörande både för resultatet av vården och för arbetsplatsens utveckling. Kliniskt ledarskap för ST-läkare fokuserar på det kliniska ledarskapet, dvs ledarskapet i arbetet runt patienten och utvecklingen av verksamheten så att våra patienter ska få bästa möjliga vård på både kort och lång sikt. Kursen inkluderar både att leda sig själv, att leda andra och att navigera och leda i Region Östergötland.

Innehåll

Kursen omfattar 7 dagar och är en grundkurs i kliniskt ledarskap.

Målgrupp

Kuren vänder sig till ST-läkare oavsett specialitet. Socialstyrelsens målbeskrivngar för ST kräver en kurs i ledarskap för alla specialiteter.

Delmål

SOSFS 2020:xx    a5
SOSFS 2015:8      a1, a6
SOSFS 2008:17    14, 16-18 (de flesta målbeskrivningar)

 

Omfattning

Kursen är 7 dagar och uppdelad på fyra seminarier. Det första seminariet är i internatform (2 dagar), de följande seminarierna 2 och 3 är två efterföljande heldagar och det sista seminariet är en avslutande heldag. Upplägget inbegriperteoretiska fördjupningar, erfarenhetsbyte, träning och reflektion.

Krav för godkänd kurs är deltagande i alla kursmoment. Eftersom grupprocessen är en viktig del för full utdelning av kursen innebär det att även övernattning är obligatorisk under modul 1. Finns ett skarpt behov av frånvaro dag eller kvällstid, ska detta diskuteras med övergripande ST-studierektor i god tid innan kursens start. Vid akut påkommen frånvaro pga sjukdom el dyl, görs en individuell bedömning om möjligheten att fullfölja kursen i varje enskilt fall.

Kostnad

Kurskostnad är 49 500 kr. Läkare anställda inom Region Östergötland debiteras 10 500 kr. Vid sen avbokning, mindre än 1 månad innan kursstart debiteras hela kursavgiften, 49 500 kr.

Kontaktperson

Cecilia Jimgren, cecilia.jimgren@regionostergotland.se Övergripande ST-studierektor

Åsa Råsbrink, asa.rasbrink@regionostergotland.se HR-specialist inom chef- och ledarskap

Elisabeth Borg, elisabeth.borg@regionostergotland.se HR-specialist inom chef- och ledarskap