PS instruktör

Allmänt

En plötsligt uppkommen skadehändelse ställer stora krav på involverade aktörer för att snabbt skapa ett effektivt arbete. Ledning, beslutsfattning och samverkan med andra myndigheter är där av stor vikt för att utnyttja prehospitala sjukvårdsresurser på ett optimalt sätt.

 

Katastrofmedicinskt centrum i Linköping (KMC) erhöll 2003 uppdraget av Socialstyrelsens att ta fram en konceptutbildning för särskild sjukvårdsledning i skadeområde som skulle spridas. Denna utbildning fick namnet PS- Prehospital Sjukvårdsledning®. Konceptet utgår ifrån de lagar och föreskrifter som reglerar hälso- sjukvårdens arbete i stort och specifikt för katastrofmedicinsk beredskap (SOSFS 2013:22). Här innefattades även en nationellt gemensam struktur för särskild sjukvårdsledning vid särskild händelse. 

 

Utbildningen bygger på att all ambulanspersonal kan komma att hamna först på en skadeplats  och ska kunna etablera prehospital sjukvårdsledning. PS® är idag ett nationellt koncept med över 10000 utbildade i Sverige. Konceptet bygger på kvalitetsindikatorer för ledning, beslutsfattning och samverkan där styrkan är enkelhet, mätbarhet och spridning av och återkoppling från instruktörer genom ” train the trainer effekten”.

Innehåll

Kursen ges under en vecka måndag-fredag där deltagaren under de första två dagarna genomgår en grundkurs i ledningskonceptet för att repetera eller förnya kunskap i området. Tredje dagen tillägnas pedagogiska metoder och administrativa delar kopplat till instruktörsuppdraget. Deltagarna förbereder, övar och tränar simuleringsteknik och återkoppling. Fjärde och femte dagen agerar deltagarna som blivande instruktörer och vägleder deltagare som går grundkursen. Instruktören med lång erfarenhet stöttar deltagarna och ger feedback under dagarna. Deltagarna arbetar mycket i grupp och erhåller ett certifikat efter kursen.

Målgrupp

Personen utsedd av regionen där etablerad fakultet finns eller har avsikten att starta sådan. Individen bör ha god förmåga att undervisa och ge feedback och har med fördel en vardaglig anknytning till prehospitalt arbete.

Mål

Efter genomgången kurs ska instruktör utöver målen för grund kunna planera och genomföra användarutbildning i konceptet PS-Prehospital sjukvårdsledning®.

Instruktören bör genomföra minst en grundutbildning inom nästkommande år.

Omfattning

 

Fem heldagar.

Deltagaren förväntas utöver detta läsa in sig på utskickat material inför kurstillfället.

Kostnad

11000 kr exkl. moms

För personal anställda inom ambulanssjukvården i Region Östergötland utgår ingen avgift.

Kontaktperson

Henrik Lidberg, kursansvarig 010-103 0873

henrik.lidberg@regionostergotland.se


Om du inte kan anmäla dig för att kursen är fulltecknat eller anmälningstiden har passerat vänligen kontakta kursledaren ovan eller mejla utbildningsadministratör, kmc@regionostergotland.se


Tillfällen


Titel: PS instruktör
Startdatum:
Slutdatum:
2024-05-20 08:00
2024-05-24 16:30
Plats: Katastrofmedicinskt centrum, Johannes Magnus väg 11, Linköping
Ansvarig: Jenny Hilding
Lediga platser: 3
Sista anmälningsdag: 2024-04-20