Katastrofmedicinsk dag

Allmänt

 

Vid särskild händelse och/eller förhöjt beredskapsläge på sjukhus måste resurserna omfördelas så att personal, material och lokaler används på ett effektivt sätt med målet att skapa ett optimalt flöde i vårdkedjan trots den plötsligt ökade belastningen. För att skapa detta flöde finns en katastrofplan med en i förväg bestämd larmkedja samt organisation på sjukhuset vid förhöjt beredskapsläge. Det är av vikt att kunskapen om den lokala katastrofplanen är hög hos personer/funktioner med nyckelroll i denna. Kursens syfte är att öka den katastrofmedicinska förmågan utifrån deltagarnas specifika yrkesroller och funktion vid särskild händelse.

Innehåll

Utbildningen innehåller föreläsningar, gruppmoment och simuleringsövningar inom kris och katastrofmedicinsk beredskap inom Region Östergötland; larmkedja och katastrofplan på sjukhus samt psykologisk första hjälp och krisstöd vid särskild händelse.

Målgrupp

Enligt kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Region Östergötland är det obligatoriskt med en katastrofmedicinsk grundutbildning för ett antal yrkesfunktioner.
Kursen riktar sig enbart till följande funktioner yrkesverksamma inom Region Östergötland:

- Akutläkare

- Läkare anestesi

- Läkare intensivvård

- Läkare kirurgi

- Läkare ortopedi

- Sjuksköterska som kan ingå i sjukvårdsgrupp och/eller traumateam

 

Kursen är även öppen för övrig personal som kan ingå i traumateam på akutmottagning

Omfattning

1 heldag

Kostnad

Ingen avgift. Kursavgiften finansieras av kris och katastrofmedicinsk beredskap i Region Östergötland.

Kontaktperson

Louise Almström

E-post: louise.almstrom@regionostergotland.se

 

Om du inte kan anmäla dig för att kursen är fulltecknat eller anmälningstiden har passerat vänligen kontakta kursledaren ovan eller mejla utbildningsadministratör, kmc@regionostergotland.se