Särskild sjukvårdsledning - Grundkurs

Allmänt

Samhällsstörningar är företeelser och händelser som hotar eller skadar de värden som ska skyddas och utgår från mål formulerade av riksdag och regeringen. Människors liv och hälsa är just ett av fem områden som anses som skyddsvärda i samhället.

Socialstyrelsen har utvecklat en särskild ledningsmodell som beskriver hälso- och sjukvårdens uppgifter vid akuta sjukvårdsinsatser. Denna modell utgör grunden för de föreskrifter och allmänna råd för katastrofmedicinsk beredskap (SOSFS 2013:22) som beskriver att alla regioner ska ha en funktion som ska ansvara för ledningsuppgifter vid händelser som är så omfattande eller krävande att resurserna måste organiseras, ledas och användas på särskilt sätt.  Denna funktion ska benämnas särskild sjukvårdsledning och ska kunna verka på regional nivå, i ambulanssjukvården och på vårdenheter.

Behovet av att etablera en särskild sjukvårdsledning uppstår t ex vid en inträffad skadehändelse, vid hot om detta, eller om en annan myndighet behöver samverka. Händelserna är ofta tidskritiska och kan komma att ställa stora krav på tydlig inriktning och samordning för att rädda liv.

Innehåll

Kursdeltagarens lärande utvecklas genom en blandning av teori och praktisk tillämpning under diskussioner och övningsmoment. Kursen ger kunskapsstöd i huvudsak i form av:

Föreläsningar inom ämnet

Scenariobaserade workshops/träningsmoment

Simuleringsövning med reflektion och återkoppling

Målgrupp

Personer som ingår i regioners katastrofmedicinska beredskap och har ett ansvar att bemanna den lokala eller regionala särskilda sjukvårdsledningen.

Syfte

Att stärka deltagarnas förmåga att inom särskild sjukvårdsledning bidra till att skapa inriktning och samordning vid särskild händelse.

Lärandemål

Efter kursen ska deltagarna kunna:

  • Beskriva det svenska krisberedskapssystemet utifrån Gemensamma grunder för samverkan och ledning.
  • Förklara hur katastrofmedicinsk beredskap är organiserad på nationell, regional och lokal nivå
  • Förstå sjukvårdens ansvar för samordning av information och krisstödsarbete.
  • Beskriva en stabsorganisation tillämpat i en särskild sjukvårdsledning
  • Tillämpa ledning och samverkan med syfte att skapa surge capacity.
  • Tillämpa verktyg inom stabsmetodik med syfte att uppnå inriktning och samordning i händelser där sjukvårdens resurser måste organiseras, ledas och användas på särskilt sätt.

Under kursen ska deltagaren

  • Kunna omsätta kursens kunskapsmål i praktisk övning.

Omfattning

Två och en halv dagar.

Två dagar är förlagda till KMC. Utöver dessa förväntas kursdeltagaren ta del av utskickat instuderingsmaterial samt reflektera över eget uppdrag i särskild sjukvårdsledning utifrån den egna regionens katastrofmedicinska beredskapsplan. Tidsåtgång för detta beräknas till en halvdag.

Kostnad

9 000 kr exkl. moms. Avgiften inkluderar kursavgift samt all förtäring under kursen. Logi ingår ej.

För personal anställda inom Region Östergötland finansieras vissa platser av Kris och katastrofmedicinsk beredskap Region Östergötland. Då utgår ingen avgift.

Kontaktperson

Jenny Pettersson kursansvarig 010–1030645

jenny.pettersson@regionostergotland.se

Om du inte kan anmäla dig för att kursen är fulltecknat eller anmälningstiden har passerat vänligen kontakta kursledaren ovan eller mejla utbildningsadministratör, kmc@regionostergotland.se

 

 


Tillfällen


Titel: Särskild sjukvårdsledning - Grundkurs
Startdatum:
Slutdatum:
2024-10-08 09:00
2024-10-09 15:30
Plats: Katastrofmedicinskt Centrum, Johannes Magnus väg 11 Linköping
Ansvarig: Jenny Pettersson
Lediga platser: 31
Sista anmälningsdag: 2024-09-08