PHTLS refresh

Allmänt

PHTLS® är ett amerikanskt utbildningskoncept för akut prehospitalt omhändertagande av traumapatienter som funnits sedan 1983. PHTLS® är resultatet av ett samarbete mellan NAEMT (National Association of Emergency Medical Technicians) och The American College of Surgeons. I Sverige har kursverksamheten funnits sedan 1998. Det medicinska ansvaret för kursen har svensk förening för anestesi- och intensivvård. Kursverksamheten organiseras av PHTLS® Sverige. Syftet är att förbättra det prehospitala akuta omhändertagandet av skadade. Att skapa förutsättningar för ett förbättrat tvärprofessionellt handhavande av traumapatienter i vårdkedjan. Efter kursen erhåller deltagaren ett kurscertifikat som är giltigt i fyra år.

 

Refreshkursen ska genomföras senast fyra år efter senaste refresh eller grundkurs för att bibehålla certifikatets giltighet.

Innehåll

Kursen innehåller föreläsningar, demonstrationer och praktiska övningar. Kursen omfattar en säker princip för akut traumaomhändertagande både hos barn och vuxna varvid tonvikt läggs på effekt av skademekanismer, snabb och strukturerad patientundersökning, livsviktig behandling, stabilisering, individuell patientprioritering och transport.

Förkunskaper

Genomförd PHTLS® grundkurs senast fyra år innan kurstillfället.

Målgrupp 

Läkare, sjuksköterskor, ambulanssjukvårdare, brandmän och andra yrkeskategorier som arbetar med prehospital vård eller i vars befattning ingår arbete i sjukvårdsgrupp.

Mål

Efter genomgången kurs ska deltagarna kunna tillämpa prioriterings- undersökningsprinciper och behandlingsmetoder enligt PHTLS®-konceptet.

Omfattning

En heldag.

Deltagaren förväntas utöver detta läsa in sig på utskickat material inför kurstillfället.

Kostnad

3500 kr exkl. moms

 

Fr.o.m. 2020 är kurspris 4000 kr exkl. moms

 

Avgiften inkluderar kursavgift samt all förtäring under kursen. Logi ingår ej.

 

Kontaktperson

Henrik Lidberg 010-103 0873

henrik.lidberg@regionostergotland.se


Om du inte kan anmäla dig för att kursen är fulltecknat eller anmälningstiden har passerat vänligen kontakta kursledaren eller mejla utbildningsadministratör, kmc@regionostergotland.se


Tillfällen


Titel: PHTLS refresh
Startdatum:
Slutdatum:
2024-09-24 08:00
2024-09-24 17:00
Plats: Katastrofmedicinskt centrum, Johannes Magnus väg 11, Linköping
Ansvarig: Sara Ljungwald
Lediga platser: 24
Sista anmälningsdag: 2024-08-24
Titel: PHTLS refresh
Startdatum:
Slutdatum:
2024-11-19 08:00
2024-11-19 17:00
Plats: Katastrofmedicinskt centrum, Johannes Magnus väg 11, Linköping
Ansvarig: Sara Ljungwald
Lediga platser: 24
Sista anmälningsdag: 2024-10-19