Grundutbildning i patientsäkerhet

En hög patientsäkerhet kännetecknas av att patienten och personalen är delaktiga i patientsäkerhetsarbetet, att det finns en god patientsäkerhetskultur och att vårdskador förhindras genom ett aktivt riskförebyggande förhållningssätt.

Allmänt

Utbildningen innehåller en genomgång av grunderna i patientsäkerhet. Vad är patientsäkerhet? Varför ska vi arbeta med det? Hur kan jag bidra till ökad patientsäkerhet? Hur kan vi lära av inträffade händelser? Dagen bygger på aktiva deltagare, dialoger och utbyte av erfarenheter. Utbildningen är återkommande och ges två-tre gånger per termin. 

Innehåll

Förmiddagen innehåller teori kring vad patientsäkerhet är, utredning av händelser och introduktion till nationell och regional handlingsplan för ökad patientsäkerhet.

Eftermiddagen har fokus på hantering av avvikelser. Hur kan genomgång/analys av en avvikelse genomföras för att hitta rätt orsaker och effektiva åtgärder? Vad innebär rollen som avvikelsesamordnare? OBS! Denna utbildningsdag handlar INTE om hur avvikelser ska hanteras i avvikelsesystemet Synergi.

Målgrupp

Denna kurs riktar sig till dig som på något sätt arbetar med patientsäkerhet på enhets-, klinik- eller regionnivå. Utbildningen rekommenderas också dig som är avvikelsesamordnare.

Mål

Efter avslutad kurs kommer du att få ökad förståelse för:

  • Att patientsäkerhet är ett gemensamt ansvar i vården
  • Värdet av en god säkerhetskultur
  • Patientens medverkan och delaktighet

Omfattning

Heldag

Kostnad

Utbildningen kostar 1 000 kronor för medarbetare anställda inom Region Östergötland och för medarbetare som arbetar i Östergötland hos privata vårdgivare som har vårdavtal med Region Östergötland. Kostnad för Dig som inte är anställd inom Region Östergötland eller som arbetar utanför Östergötland hos privat vårdgivare är 2 500 kronor. Kursavgiften inkluderar utbildningsmaterial, kaffe fm och em samt lunch.

Om du avanmäler dig mindre än 14 dagar före kursstart debiteras hela kursavgiften.

Kontaktperson

Kursansvariga: chefläkare Erik Fransson och chefsjuksköterska Anna Kullberg

Kursadministratör: Cecilia.Landerfors@regionostergotland.se

Chefläkarenheten i Region Östergötland 


Tillfällen


Titel: Maj 2024
Startdatum:
Slutdatum:
2024-05-16 09:00
2024-05-16 16:00
Plats: Scandic Frimurehotellet i Linköping
Ansvarig: Cecilia Landerfors
Lediga platser: 2
Sista anmälningsdag: 2024-05-01