Utbildning i samtal med Barn som Anhöriga – BRA-samtal

Utbildning i samtal med barn enligt modellen BRA-samtal. I modellen ingår introduktionssamtal med föräldrar och barn, samtal med barnet om behovet av information och stöd, samt uppföljningssamtal med barn och föräldrar. 

Allmänt

BRA-samtal är en modell utformad för att stödja personal i hur de kan gå tillväga för att uppmärksamma barns rätt till information och hjälp, när de är anhöriga. Under två fullmatade utbildningsdagar kommer du att få redskap för hur du kan prata med föräldrar och barn med anledning av barnets anhörigskap. BRA samtal har ett tydligt rättighets- och delaktighetsperspektiv som innebär att det är centralt att barnet tillfrågas och får möjlighet att uttrycka sina frågor och behov. Det är ett sätt att möta barn som många tycker är inspirerande och roligt.

Modellen är utvecklad för samtal med barn och unga mellan 7–18 år, som har en förälder eller annan vuxen omsorgsperson med:

  • missbruks- eller spelproblem,
  • psykisk sjukdom,
  • psykisk- eller intellektuell funktionsnedsättning,
  • en allvarlig fysisk sjukdom/skada, eller som dör.

Det gäller även när en förälder har utsatt barnet eller någon annan närstående för våld. Förutsättningen för BRA-samtal är då att föräldern får någon form av insats eller behandling.

Syftet är att öka barnets delaktighet och handlingsutrymme. På lång sikt är målsättningen att stärka barn och ungas utveckling och att förebygga psykisk och fysisk ohälsa.

Innehåll

Under två fullmatade utbildningsdagar kommer du att få redskap för hur du kan prata med föräldrar och barn med anledning av barnets anhörigskap. Undervisningsformen är föreläsningar, dialog, övningar och rollspel, din medverkan och ditt engagemang är en viktig del i utbildningen.

Förkunskaper

Inga förkunskaper

Målgrupp

Denna kurs riktar sig till all hälso-sjukvårdspersonal

Mål

Att prata med föräldrar och barn med anledning av barnets anhörigskap.

Omfattning

2 heldagar

Kostnad

Kurskostnad 700 kronor.

Vid sen avbokning senare än 2 veckor innan kursstart debiteras 500 kronor.

Kontaktperson

Kursadministratör:

Yvonne Ljungqvist, yvonne.ljungqvist@regionostergotland.se

Kursansvarig:

Karolina Markström, Karolina.Markstrom@regionostergotland.se

Kursledare:

Karolina Markström, Kristina Wik, Jenny Kling