PS plus/TiB inom hälso- och sjukvården

OBS! Anmäl dig till PS Plus eller TiB utifrån vilken roll du deltar i.

Enligt föreskriften om katastrofmedicinsk beredskap (2013:22) ska varje region vid särskild händelse eller risk för sådan händelse ha förmåga att leda och aktivera nödvändiga funktioner för att leda och samordna berörda verksamheter. Nyckelfunktioner i denna förmåga är tjänsteman i beredskap samt regional och prehospital sjukvårdsledning. Dessa funktioner har till uppgift att skapa inriktning och samordning av sjukvårdsinsatser i skadeområde, sjuktransporter samt mottagande vårdenheter. Detta görs genom samverkan mellan ledningsnivåer, övriga regioner samt andra aktörer på lokal, regional och nationell nivå.

För att skapa denna förmåga behövs en förståelse för respektive funktions uppdrag, mandat och gemensam syn på arbetssätt att åstadkomma inriktning och samordning.

Efter utbildningen ska deltagarna kunna tillämpa principer för ledning och samverkan i syfte att, utifrån respektive perspektiv prehospitalt/regionalt, skapa inriktning och samordning av sjukvårdsinsatsen med syfte att minska de negativa effekter som händelsen kan ge upphov till på människors liv och hälsa, och på kritiska verksamheter inom hälso- och sjukvården

 

Innehåll

Dagarna kommer bygga på ett aktivt deltagande genom diskussioner, varvat med föreläsningar och övningar i syfte att skapa en ökad förmåga att åstadkomma inriktning och samordning ur ett regionalt och prehospitalt perspektiv. I fokus står processen för inriktning och samordning, som ett stöd i arbetet som TiB inom hälso- och sjukvården samt som sjukvårdsledare/medicinskt ansvarig på skadeplats.

Metodik: Föreläsningar och scenariobaserade workshops och övningar med individuell coachning. Innehållet bygger på tidigare identifierade utmaningar för prehospital sjukvårdsledning, tjänsteman i beredskap samt initial regional särskild sjukvårdsledning gällande samordning mellan ledningsnivåer inom hälso- och sjukvården samt samverkan med andra myndigheter. Teori om samverkan, ledning, ledarskap, beslutsfattande och reaktioner vid stressade situationer är del i kursinnehållet.

 

Förkunskaper

För deltagare med fokus på prehospital sjukvårdsledning: PS grund

För deltagare med fokus på TiB uppdrag och regional särskild sjukvårdsledning: Kunskap om uppdrag, ansvar och mandat i egen region.

Målgrupp

Denna kurs riktar sig till personer som inom hälso- och sjukvården innehar funktionen Tjänsteman i Beredskap samt till ambulanssjukvårdare eller sjuksköterska i ambulans som genomfört PS® grundutbildning, med intresse och god förmåga att bedriva prehospital sjukvårdsledning i skadeområdet. Personen ska vara utsedd av respektive organisation.

Mål (lärandemål)

Deltagarna skall efter genomgången kurs:

  • Ha förståelse för stress och stressreaktioner
  • Kunna tillämpa strategier för medvetet beslutsfattande
  • Kunna tillämpa processen för inriktning och samordning
  • Kunna tillämpa strukturer för samordning mellan prehospital och regional ledningsnivå utifrån kunskap om respektive funktions uppdrag och mandat

 

Övergripande mål:

Deltagarna ska efter genomgången kurs ha förmåga att bedöma, initiera, samordna och leda arbetet vid händelser inkluderat samhällsstörningar, ur ett regionalt och prehospitalt perspektiv.

Deltagare med prehospital bakgrund ska efter genomgången kurs ha en fördjupad kunskap om ledning och samverkan i skadeområdet för att kunna etablera, stödja eller överta sjukvårdsledarens roll i en redan etablerad sjukvårdsledning.

 

Omfattning

2 heldagar. 

Deltagarna förväntas utöver detta läsa in sig på utskickat material inför kurstillfället.

 

Kostnad

7500 kr exkl. moms.  Avgiften inkluderar kursavgift samt all förtäring under kursen. Logi ingår ej.

För personal anställda inom Region Östergötland finansieras vissa platser av Kris och katastrofmedicinsk beredskap Region Östergötland. Då utgår ingen avgift. 

Kontaktperson

Jenny Pettersson, kursansvarig (Tjänsteman i beredskap)
E-post: jenny.pettersson@regionostergotland.se

Henrik Lidberg                    (PS Plus)

E-post: henrik.lidberg@regionostergotland.se

 

Om du inte kan anmäla dig för att kursen är fulltecknat eller anmälningstiden har passerat vänligen kontakta kursledaren ovan eller mejla utbildningsadministratör, kmc@regionostergotland.se


Tillfällen


Titel: TiB inom hälso- och sjukvården
Startdatum:
Slutdatum:
2024-10-15 08:30
2024-10-16 16:30
Plats: Katastrofmedicinskt Centrum, Johannes Magnus väg 11 Linköping
Ansvarig: Jenny Pettersson
Lediga platser: 13
Sista anmälningsdag: 2024-09-15
Titel: PS plus
Startdatum:
Slutdatum:
2024-10-15 08:30
2024-10-16 16:30
Plats: Katastrofmedicinskt Centrum, Johannes Magnus väg 11 Linköping
Ansvarig: Henrik Lidberg
Lediga platser: 2
Sista anmälningsdag: 2024-09-15