MI-utbildning för Riktade Hälsosamtal 14/9 - 5/10 2023

Kursen vänder sig till utförare av Riktade Hälsosamtal i Östergötland, Jönköping och Kalmar. Två genomförda MI-utbildningsdagar är ett krav för att få delta vid grundutbildningen i Riktade Hälsosamtal. Närvaro är obligatoriskt vid samtliga kurstillfällen.

Utförare av riktade hälsosamtal ska vara anmälda till kursen fyra veckor innan kursstart. Därefter tillåts, i mån av plats, andra medarbetare än utförare av riktade hälsosamtal att anmäla sig till kursen.

Allmänt

Motiverande samtal (motivational interviewing, MI) är en samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser när det gäller livsstilsrelaterade faktorer. 

För att utföra Riktade hälsosamtal i Östergötland, Jönköping och Kalmar krävs tre dagar MI-utbildning samt två dagar grundkurs i Riktade Hälsosamtal som ges av Region Jönköping. Två genomförda kursdagar på denna MI-utbildninga är ett krav för att få delta vid grundkursen i hälsokurvan. Den tredje MI-kursdagen genomförs efter grundkursen i Riktade Hälsosamtal. Deltagande krävs vid samtliga kurstillfällen. 

Deltagaren och närmsta chef ansvarar gemensamt för att skapa förutsättningar för att delta och följa kursupplägget. 

När du uppger din mail i anmälan ber vi dig kontrollera så det blir rättstavat samt att du anger den mailadress du vill få information och utbildningslänk till. ( Om du önskar länk till annan mailadress än den du anmäler dig med ansvarar du själv för att vidarebefodra länken). 

Om du redan nu vet om att du inte kan delta vid samtliga tillfällen ber vi dig anmäla dig till nästa utbildningstillfälle.

Tack för att du underlättar arbetet!

Vid frågor som rör riktade hälsosamtal kontakta din regions samordnare.

Innehåll

Teori och praktiska övningar varvas. Hemuppgifter ingår som ska göras mellan träffarna. Dessa behöver ej utföras vid ett hälsosamtal utan kan genomföras vid annat patientmöte eller med närstående.

Förkunskaper

Godkännande från verksamhetschef att genomföra Riktade Hälsosamtal i tjänsten.

Målgrupp

Kursen riktar sig till medarbetare som ska utföra Riktade Hälsosamtal i Region Östergötland, Jönköping eller Kalmar. 

Mål

Målet är att via samtal kunna lyssna in patientens förväntningar, förutsättningar och behov för att stärka och skapa positiva förändringar utifrån individens resurser.

Omfattning

Totalt 4 tillfällen fördelat på 2 heldagar och 2 halvdagar. Obligatorisk närvaro vid samtliga kurstillfällen.

Kursintyg

Efter avslutad utbildning kan du hämta ut ditt kursintyg. För att få ut ditt kursintyg går du in under rubriken Personligt i Kompetensportalen och klickar på kursintyg, sedan på utskriftssymbolen för att skriva ut intyget. (Intyget syns först efter att utbildningen står som avslutad i systemet)

Kostnad

Kursen är avgiftsfri för medarbetare som ska genomföra hälsosamtal i Östergötland, Jönköping och Kalmar. Vid avbokning mindre än 7 dagar innan kursstart utgår en avgift om 500 kr.

Kontaktperson

Kursansvarig/administratör:

Yvonne Ljungqvist

Vid frågor om utbildningen eller anmälan av frånvaro vänligen maila vår funktionsbrevlåda: MI-utbildning@regionostergotland.se

Kursledare

Lina Jarledal Blom Medlem i MINT – Motivational Interviewing Network of Trainers, MI-utbildare
Mail: Lina.jarledal.blom@regionostergotland.se

Malin Johansson Östbring Apotekare och FarmDr, MI-utbildare
Mail: malin.johansson.ostbring@regionkalmar.se

Manuela Bjerre, MI-utbildare/Vårdlärare
Mail: manuela.bjerre@regionkalmar.se