Suicidprevention i primärvård samtalsbehandlare steg 2

Kursen vänder sig till samtalsbehandlare verksamma på vårdcentral. Fokus för steg två kommer att vara på övningar i mindre grupper utifrån demonstrativa filmer och fiktiva patientfall

Allmänt

Om vi ska fortsätta vår resa mot nollvisionen när det gäller suicid måste vi lära oss mer om de preventiva insatserna! Primärvården är sjukvårdens stora kontaktyta mot befolkningen och har en nyckelroll när det gäller sucidprevention. Denna kurs kommer att ge dig fördjupad kunskap och lära dig arbetssätt som du kan tillämpa i din kliniska vardag.

Innehåll

Fokus för steg två kommer att vara på övningar i mindre grupper utifrån demonstrativa filmer och fiktiva patientfall, i syfte av att fördjupa era kunskaper inom suicidriskbedömning av suicidnära patienter. Det kommer finnas utrymme för diskussion och ni kommer ha möjlighet att ställa frågor.

Förkunskaper

Steg 1, suicidprevention i primärvård för samtalsbehandlare.

Målgrupp

Samtalsbehandlare verksamma inom vårdcentralsverksamhet.

Mål

Efter avslutad kurs kommer du att lära dig grundläggande och fördjupande kunskaper i suicidprevention. Du kommer bli bättre på att identifera vem som är självmordsnära och varför, hur du kan agera i mötet med som som inte vill leva, samta lära dig olika risk- och skyddsfaktorer vid självmordsbenägenhet. 

Omfattning

3 timmar inklusive rast. 

Kostnad

Ingen kurskostnad.

Kontaktperson

Kursadministratör:
Fredrik Odensåker, fredrik.odensaker@regionostergotland.se

Kursansvariga:
Kocher Koshnaw, kocher.koshnaw@regionostergotland.se