Suicidprevention i primärvård sjuksköterskor steg 1

Kursen vänder sig till sjuksköterskor och distriktssköterskor verksamma på vårdcentral eller kommun. Ger kunskaper och färdigheter om ett suicidpreventivt arbetssätt. 

Allmänt

Om vi ska fortsätta vår resa mot nollvisionen när det gäller suicid måste vi lära oss mer om de preventiva insatserna! Primärvården är sjukvårdens stora kontaktyta mot befolkningen och har en nyckelroll när det gäller sucidprevention. Denna kurs kommer att ge dig fördjupad kunskap och lära dig arbetssätt som du kan tillämpa i din kliniska vardag!

Innehåll

Grundläggande och fördjupade kunskaper i suicidprevention. Inledningsvis kommer utbildningen fokusera på vem som är självmordsnära och varför, hur vi kan agera i mötet med den som inte vill leva samt olika risk- och skyddsfaktorer vid självmordsbenägenhet. Vi kommer även gå igenom hur suicidal kommunikation kan se ut och bemötande och bedömning av detta. Vidare kommer fördjupade kunskapar i suicidprevention att presenteras där vi går igenom självmordsrisk i olika grupper och olika psykiatriska sjukdomstillstånd med ökad suicidrisk.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Målgrupp

Sjuksköterskor och distriktssköterskor verksamma inom vårdcentralsverksamhet eller kommun.

Mål

Efter avslutad kurs kommer du att lära dig grundläggande och fördjupande kunskaper i suicidprevention. Du kommer bli bättre på att identifera vem som är självmordsnära och varför, hur du kan agera i mötet med som som inte vill leva, samta lära dig olika risk- och skyddsfaktorer vid självmordsbenägenhet.

Omfattning

3 timmar inklusive rast.

Kostnad

Ingen kurskostnad. Ingen kostnad för sen avanmälan.

Kontaktperson

Kursadministratör:
Fredrik Odensåker, fredrik.odensaker@regionostergotland.se

Kursansvariga:
Kocher Koshnaw, kocher.koshnaw@regionostergotland.se