E-utbildning & Workshop i MI (Motiverande samtal) för dig som vill vara MI ambassadör i Region Östergötland

I Region Östergötland arbetar vi utifrån ett personcentrerat förhållningsätt. Att möta hela människan och planera vården tillsammans – med personens egen berättelse, egna behov och egna resurser som grund. Det gäller även i mötet mellan medarbetare och chef samt mellan arbetskamrater. Här kan färdigheter i Motiverande samtal (MI) vara en del då det utgår från ett personcentrerat förhållningsätt och har metoder för att främja det.

Där av vill vi att alla medarbetare inom Region Östergötland får möjlighet att färdighetsträna MI med en MI ambassadör ute i verksamheterna. På detta sätt finns det någon nära att fråga och arbetet blir levande och anpassas till den egna verksamheten.

 

 

Allmänt

I Region Östergötland arbetar vi utifrån ett personcentrerat förhållningsätt. Att möta hela människan och planera vården tillsammans – med personens egen berättelse, egna behov och egna resurser som grund. Det gäller även i mötet mellan medarbetare och chef samt mellan arbetskamrater. Här kan färdigheter i Motiverande samtal (MI) vara en del då det utgår från ett personcentrerat förhållningsätt och har metoder för att främja det.

Där av vill vi att alla medarbetare får möjlighet att färdighetsträna MI med en MI ambassadör ute i verksamheterna. På detta sätt finns det någon nära att fråga och arbetet blir levande och anpassas till den egna verksamheten. Ett krav för att få gå MI utbildningen till MI ambassadör är att man får möjlighet att sprida kunskaperna vidare inom sin verksamhet och delta på nätverksträffar med andra MI ambassadörer för att bibehålla sin kompetens och få möjlighet att skapa anpassade övningar till sin verksamhet.

Innehåll

E-utbildningen innehåller 8 olika moduler som du kan gå igenom i din takt och när det passar dig. Du har möjlighet att bygga vidare både dina kunskaper och färdigheter i MI. 

Längden på e-utbildningen uppskattas till en veckas heltidsstudier men det är individuellt. Utbildningen är flexibel då du själv väljer när du studerar och hur lång tid du avsätter vid varje tillfälle.

I Region Östergötlands upplägg ska du dela upp e-utbildningen i två delar och aktivt delta vid workshop. De inspelade filmerna (föreläsningar) är på sammanlagt cirka 10 timmar fördelade på de olika modulerna och avsnitten. Varje film i avsnitten är mellan några minuter och upp emot 25 minuter som längst. Innehållet och strukturen består då av 8 moduler (35 avsnitt). Modul 1-4 tar ca 2,5 h och modul 5-8 tar ca 2,5h. Utöver föreläsningarna finns också anteckningar från varje avsnitt samt fördjupningsmaterial. Workshoppen tar totalt 9 timmar. Sen ska du färdighetsträna på hemmaplan i dina ordinarie samtal.

Steg 1 - Du börjar med att ta del av modul 1-4 i e-utbildningen, sedan deltar du på en workshop för färdighetsträning och skapade av egna workshop. Du testar och provar på hemmaplan.

Steg 2 – Du tar del av modul 5-8, sedan deltar du på en workshop för färdighetsträning och skapade av egna workshop. Du testar och provar på hemmaplan.

Steg 3 –Workshop 3 vi reflekterar och övar i grupp, bygger och justerar på tidigare och nya övningar och lär av varandra. Du får efter det möjlighet att ingå i ett nätverk för MI-ambassadörer inom Region Östergötland.

Mellan modulerna ska du praktiskt öva dina färdigheter på en kollega, patient eller anhörig. Det ingår hemuppgifter mellan workshopstillfällena för att du ska öka dina egna färdigheter kring goda samtal. Kanske hinner du erbjuda någon mindre workshop.

Mer information om de olika modulerna i e-utbildningen får du skickat till dig när anmälningstiden gått ut. Informationen skickas direkt från Fortbildia.

Workshop vid Region Östergötland

Vid Region Östergötland erbjuder vi dig färdighetsträning i MI genom olika workshops. När du anmäler dig till e-utbildningen anmäler du dig automatiskt till workshop 1,2 och 3 för MI-ambassadörer.

Under workshopen till denna ambassadörsutbildning kommer du att:

  • Få träna dina egna MI färdigheter
  • Reflektera och lära i grupp
  • Planera och på plats börja bygga en anpassad workshop till din egen verksamhet.

Ta med egen dator.

Workshoppen leds av utvecklingsledare Lina Jarledal Blom som är ansvarig för MI utbildning i regionen och medlem i MINT, Motivational Interviewing Network of Trainers.

Krav

  • Kunna delta på samtliga datum när du anmäler dig.
  • För att få bli MI ambassadör ska du vara anställd eller jobba på uppdrag inom Region Östergötland.
  • Godkännande från verksamhetschef att regelbundet genomföra workshop ute i de egna verksamheterna utifrån behov.
  • Delta på nätverksträffar för MI ambassadörer en gång per år.

Förutsättningar

Gå gärna tillsammans med en kollega från din verksamhet eller centrum, då kan ni jobba tillsammans när ni håller workshop

Målgrupp

Medarbetare som vill och fått godkänt att hålla workshop till kollegor ute i de egna verksamheterna.

Verksamheter som jobbar på uppdrag för RÖ får delta i mån av plats.

Mål

Att utbilda MI-ambassadörer som kan skapa och anpassa workshop ute i den egna verksamheten.  

Kostnad

Utbildningen är till självkostnadspris (e-utbildningen) på 3000kr. Debitering sker vid anmälan och man får inte tillbaka pengarna om man inte fullföljer.  

Kontaktperson

Vid frågor som rör MI-utbildningen via Region Östergötland mailar du: MI-utbildning@regionostergotland.se.

Tekniska frågor som rör e-utbildningen samt innehållet i e-utbildningen får du information om när du får din anmälningslänk via Fortbildia.

Övrig info:

Personen som håller i ambassadörsutbildningen är tjänstledig under 2024, vi återkommer med datum för utbildning under hösten 2024. Varmt välkommen att göra en intresseanmälan.

Regionledningskontoret förbehåller sig rätten att fördela platserna jämt mellan verksamheterna inom Region Östergötland. 

 




Tillfällen


Titel: E-utbildning & Workshop i MI (Motiverande samtal)
Plats: Återkommer med datum vid tillräckligt stort intresse under hösten 2024
Ansvarig: Yvonne Ljungqvist
Sista anmälningsdag: 2024-12-24