Tobakshjälpen är ytterligare ett alternativ som kan presenteras för tobaksbrukare som varaktigt vill sluta med tobak utöver det som redan erbjuds i dag.Kursen vänder sig till diplomerade tobaksavvänjare som vill erbjuda sina tobaksavvänjningsdeltagare en digital behandling i Stöd och Behandling (SoB)
Allmänt
Tobakshjälpen är ytterligare ett alternativ som kan presenteras för tobaksbrukare som varaktigt vill sluta med tobak utöver det som redan erbjuds i dag. Kursen vänder sig till diplomerade tobaksavvänjare som vill erbjuda sina tobaksavvänjningsdeltagare en digital behandling i Stöd och Behandling (SoB). Utbildningen innefattar både teoretiska - och praktiska delar för att kunna jobba med Tobakshjälpen i SoB. Tobakshjälpen motsvarar kvalificerat rådgivande samtal ( enligt Socialstyrelsens Nationella Riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor). Behandlaren ger vägledning och feedback enligt en överrenskommen tidsplan. Programmet gäller både för rökare och snusare.
Innehåll
Dag 1
- Stöd och behandling (SoB)
- Olika roller i SoB
- Urval och rutiner inför Tobakshjälpen
Dag 2
- Testa behandlingsprogrammet Tobakshjälpen.
- Tobaksfrågan är fortfarande viktig för Region Östergötland
Förberedelse:
Stäm av att verksamheten har rutiner och tillgång till Stöd och behandling. Be enhetens administratörer lägga till behörighet till dig som blivande behandlare i Tobakshjälpen. Vid frågor kring Stöd och behandling samt behörigheter lägger ni ett ärende till stöd och service, e-hälsa.
Dag 2 – Ta med egen dator och e-tjänstekort, ni kommer få öva i behandlingsprogrammet.
Förkunskaper
Du ska vara diplomerad tobaksavvänjare med ett godkännande från din närmsta chef att arbeta och driva Tobakshjälpen vid enheten.
Du som deltagare ska ha godkänt från din chef och ha minst 10% avsatt tid för tobaksavvänjning för att kunna bibehålla din kompetens i programmet.
Målgrupp
Medarbetare inom Region Östergötland som är diplomerade tobaksavvänjare som vill erbjuda ett stöd via en digital plattform för de faser som ska ske vid tobaksavvänjning.
Mål
Efter genomförd utbildning ska du kunna planera och anordna tobaksavvänjning via Tobakshjälpen Stöd och Behandling
Omfattning
2 halvdagar
Plats: Gasverksgränd 2, Linköping.
Kostnad
Kostnadsfri utbildning
Kontaktperson
Kursadministratör: Yvonne Ljungqvist yvonne.ljungqvist@regionostergotland.se
Kursansvarig: Lina Jarledal Blom lina.jarledal.blom@regionostergotland.se
Utbildare:
Sanna Andersson, diplomerad tobaksavvänjare, behandlare i Tobakshjälpen, Skänninge VC.
Jessica Calmerberg utvecklingsledare eHälsa / Stöd och Behandling
Lina Jarledal Blom, processledare Tobakshjälpen, Folkhälso- och statistikenheten.